Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТА ЈЕФИМИЈА, ДАН ДЕВИЦА: Сви који немају ПОСАО, требали би да ураде ОВО

На сутрашњи дан верници подсећају девојке зашто је важно остати девица, а постоје и обичаји везани за домаћинство и увећање кућног буџета

Српска православна црква сутра обележава дан Свете великомученице Јефимије или Ефимије, девице која је остала чисте душе иако је била на великим мукама и пред великим изазовима како се не би одала идолопоклонству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Родом је из Халкидона. Отац јој беше Филофрон сенатор, а мајка Теодорисија, обоје благочестиви хришћани.

Јефимија беше прелепа девица и телом и душом.

Када је Приск антипат утврдио празник са жртвоприношењем Ареју у Халкидону, 49 хришћана је побегло од тог скверног жртвоприношења и скрило се. Међутим, беху пронађени и изведени пред Приска. Међу њима беше и света Ефимија.

Када их охоли Приск упита, зашто се не покоравају заповести царској, они одговорише „и царској и твојој заповести треба се повиновати, ако није супротна небескоме Богу, ако ли је супротна Богу, не само да не треба повиновати јој се него јој се треба и противити“.

Тада их Приск стави на разне муке, и то кроз 19 дана, из дана у дан. 20 дана одвоји Ефимију од осталих и поче да јој ласка због њене лепоте, да би је придобио за идолопоклонство.

Међутим, како ласкање прође узалудно, нареди мучење девице. Мучише је прво на точку, али анђео Божји јави се и изломи точак.

Потом је бацише у пећ огњену, али Божјом силом би сачувана.

Када су то видела 2 војника, Виктор и Состен, повероваше у Христа, због чега су бачени зверима и тако славно скончаше свој живот.

Потом Ефимија би бачена у ров, напуњен водом и отровима, али она прекрсти воду па када је ушла у ров, остала је неповређена.

Најзад, изведена пред дивље звери, она се благодарношћу помоли Богу, и предаде дух свој.

Њени родитељи чесно сахранише светицино тело.

Јефимија је страдала 304. год. и преселила се у вечну радост. Хришћани од тада обележавају сутрашњи дан у знак сећања на свету Јефимију. На овај дан се по традицији све младе девојке подсећају зашто би требало да остану девице, а као пример се наводи управо Ефимија која није поклекла ни под највећим мукама.

Такође, према српском обичајном календару данас је требало почети са спремањем зимнице.

Верује се и да они који немају посао могу сутра да почну са потрагом. Требало би да искористе сваку прилику да обезбеде сировине или да добију неку новчану позајмицу.

 

Извор: Курир