Издвајамо Свет

СВЕ НАДЕ СУ УМРЛЕ, РАТ ПОЧИЊЕ: Ратни бродови НАТО-а се приближавају Сирији – очекују се ваздушни напади

НАТО појачава своје поморско присуство у источном делу Средоземног мора, усред наговештаја да ће САД и њихови савезници искористити изрежирани хемијски напад у сиријској северозападној покрајини Идлиб у Сирији како би покренули ваздушне нападе на владине снаге.

Руски медији извештавају, цитирајући западне интернет странице које прате поморске активности у региону, да се војни бродови Сталне НАТО поморске групе 2 (СНМГ2) приближавају сиријској обали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају се додаје да флотила надомак сиријских обала укључују холандску фрегату ХНЛМС Де Руyтер, канадску фрегату Халифаx класе ХМЦС Вилле де Qуéбец, као и грчку фрегату Елли.

Информисани извори, захтевајући анонимност, такође су рекли да је подморница Лос Анђелес класе УСС Неwпорт Неwс допловила у Средоземно море како би се придружила америчкој поморској војној сили тамо.

Речено је да је подморница наоружана субсоничним Томахавк крстарећим ракетама дугог домета.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је америчке претње за коришћење војне силе против Сирије оценио као део Вашингтонове политике уцењивања.

“За разлику од САД-а, Британије и њихових савезника, Русија свакодневно пружа одређене чињенице кроз своје Министарство одбране, Министарство спољних послова, као и мисије у Њујорку, Хагу и Женеви. Посебно смо именовали географске тачке где се су у току припреме за одређене терористичке групе које имају подршку САД-а и њихових савезника за спровођење провокаицја,“ рекао је Рјабков 11. септембра.

Врховни руски званичник је рекао: “Наша војска свакодневно оцењује војну ситуацију, без пауза. Константна размена информација се одвија са нашим колегама у Турској и Дамаску. Такође смо успоставили и сигурносне канале са америчком војском како бисмо спречили понављање таквих инцидената. Не можемо дозволити да Идлиб остане терористичко упориште.“

Либанске телевизијска мрежа вести на арапском језику “ал-Маyадеен“ је 30. августа известила да су терористи киднаповали 20 деце у протеклих неколико недеља у покушају да их искористе у очекиваној фарси хемијског напада.

Извори су истакли да ће напад бити спроведен у Јиср ал-Схугхур, наглашавајући да су токсични материјали недавно пребачени на означену локацију преко граничног прелаза ал-Хассаниyах, који повезује овај град са Турском.

Прелаз је под контролом Белих шлемова, групе за помоћ која је под покровитељством Запада, која је више пута оптужена за сарадњу са Такфири терористима и извођење гасних напада под лажном заставом.

САД су упозорила да ће на напад хемијским оружјем од стране сиријских владиних снага реаговати нападима одмазде, наглашавајући да ће напади бити јачи од оних које су америчке, британске и француске снаге спровеле у априлу.

14.априла су САД, Британија и Француска спровеле низ ваздушних напада на Сирију због сумње да је дошло до напада хемијским оружјем на град Дума, који се налази на око 10 километара североисточно од главног града Дамаска.

Вашингтон и његови савезници су окривили Дамаск за напад на Думу, што је оптужба коју је сиријска влада одбацила.

 

Извор: Wебтрибуне.рс