Издвајамо Свет

ТАЧИ РАЗОЧАРАН: ЗАПАД не може да убеди СРБИЈУ да призна независност Косова

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Приштина — Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је да западни савезници Косова нису могли да убеде Србију да призна независност Косова.

Како је рекао, не могу да гарантују да ће то моћи да ураде ни у блиској будућности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачи, у ауторском тексту објављеном на његовом веб-сајту, каже да је признање Косова од стране Србије постало главна препрека на евроатлантском путу Косова.

„Неко може рећи да Србија треба да призна Косово без услова и унутар ових граница. И ја желим исто. Али, да ли мислите да ћемо ми убедити Србију да уради тако нешто убрзо? Нажалост, не. А ЕУ и наши јаки савезници: САД, Немачка, Енглеска, Француска, Италија и многе друге земље, да ли мислите да ће оне убедити Србију да призна Косово? Поново је одговор не“.

Према његовим речима, споразум Београда и Приштине се може постићи само уколико обе стране направе компромис.

Иако је, како каже, Косово направило све болне компромисе на том плану, „реалност је тврдоглавија од наших аргумената“ и Приштина, да би постала члан ЕУ и НАТО, треба да ради на томе да у што краћем временском периоду оконча разговоре са Србијом, потписујући споразум о потпуној нормализацији односа.

Он поново предлаже опцију корекције границе са Србијом.

„Аргументовао сам да евентуални споразум о мирној корекцији границе са Србијом, Косову обезбеђује признање од стране Србије и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе нашој земљи. Очекивао сам рационалне противаргументе, али до данас сам само чуо пуно буке и у најгорем случају чак и мржњу. Косово је веома мала земља да би производила оволико пуно мржње, која дели наше друштво“, каже он.

Додаје и да они који сумњају у споразум између Косова и Србије олако шире страх о лажној дестабилизацији региона и продубљењу етничких подела на Балкану. Скептике уверава да неће бити корекције граница дуж етничких линија, одласка становништва ни домино ефекта што се тиче стабилности у овом делу Европе.

„Време ратова и конфликата између Косова и Србије, према мом убеђењу је прошло. Али, завршетак ове епохе се може констатовати само када постигнемо коначни мировни споразум између Косова и Србије“, закључио је Тачи.

 

Извор: Тањуг