Издвајамо Свет

ТРАМП ДОБИО ЛЕДЕНО УПОЗОРЕЊЕ ОД ОФИЦИРА: Станите на време, немојте бити изненађени када Руси почну да испаљују ракете!

Фото: Јутјуб

Бивши амерички обавештајни официри упозоравају Трампа по питању напада на Сирију: “Немојте бити изненађени када Руси почну да испаљују своје ракете“

“Знамо да ваши саветници имају тенденцију да опасно одбацују руске способности и намере“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Руске поморске и ваздухопловне јединице наоружане ракетама су сада распоређене у невероватном броју како би се ангажовале око оних који били у искушењу да се мешају са сиријским и руским снагама покушавајући да очисте терористе из Идлиба“

МЕМОРАНДУМ ЗА: Председника

ОД: Ветерана обавештајних служби

ТЕМА: Москва је подигла улог у Сирији

Господине председниче:

Ми смо забринути да можда нисте довољно упознати за порастом непријатељства у северозападној Сирији, где су сиријске оружане снаге уз руску подршку покренуле потпуну кампању за враћање провинције Идлиб коју су опустошили Ал-Нусра/Ал-Каида/ИСИС. Сиријци ће готово сигурно успети, као што су то учинили крајем 2016. године у Алепу. Као и у Алепу, то ће значити неизрециво крвопроличе, осим ако неко коначно не каже побуњеницима да је то са њихове стране изгубљен случај.

Тај неко сте ви. Израелци, Судијци и остали који желе немире да би истрајали, подстичу побуњенике, уверавајући их да ћете ви, господине председничке, употребити америчке снаге да заштите побуњенике у Идлибу, а можда и посејати пакао на Дамаск. Верујемо да ваши виши саветници охрабрују побуњенике да размишљају тако, и да ваши најистакнутији сарадници узимају у обзир вашу недавну промену политике од повлачења војске из Сирије до неограниченог рата.

Руске поморске и ваздухопловне јединице наоружане ракетама су сада распоређене у невероватном броју како би се ангажовале око оних који били у искушењу да се мешају са сиријским и руским снагама покушавајући да очисте терористе из Идлиба. Претпостављамо да сте упознати са тим – бар до неке мере. Што је још важније, знамо да ваши саветници имају тенденцију да опасно одбацују руске способности и намере.

Не желимо да се изненадите када Руси почну да испаљују своје ракете. Перспектива директног непријатељства између Руса и САД у Сирији је на највишем нивоу. Нисмо сигурни да то схватате.

Ситуација је још нестабилнија јер лидери Кремља нису сигурни ко вуче конце у Вашингтону. Ово није први пут да се председник Путин сусрео са таквом неизвесношћу (погледајте кратак додатак испод). Међутим, ово је први пут да су руске снаге распоређене у толиком броју у тој области, спремне да се боре. Улози су веома високи.

Надамо се да вам је Џон Болтон дао тачан опис својих оштрих разговора са његовим руским колегом у Женеви пре неколико недеља. По нашем мишљењу, слободно се можемо кладити да Кремљ није сигуран да ли Болтон верно говори у ваше име, или говори уместо вас.

Најбољи начин да господина Путина уверите да ви контролишете америчку политику по питању Сирије би било да затражите рану прилику да проговорите јавно, изговарајући своје намере. Ако желите шири рат, Болтон вас је поставио на прави пут.

Ако желите да охладите ствари, можда бисте желели да размотрите оно што се може назвати превентивним прекидом ватре. Под тим подразумевамо јавно обавезивање председника САД и Русије да ојачају процедуре за спречавање отвореног сукоба између америчких и руских оружаних снага. Верујемо да је, у оваквим околностима, неопходан овакав изванредан корак како би се зауставио шири рат.

За ВИПС удружење, потписали:

Вилијам Бини, бивши технички директор, Светска геополитчка и војна анализа, НСА; суоснивач, СИГИНТ Аутоматизовани истраживачки центар (пенз.)

Маршал Картер-Трип, службеник службе за спољне послове (пенз.) и директор дивизије, Биро за обавештајне податке и истраживање у Стејт департменту

Филип Гиралди, службеник за операције ЦИА-е (у пензији)

Џејмс Џорџ Јатрас, бивши амерички дипломата и бивши саветник за спољну политику републичког руководства Сената (сарадник ВИПС-а)

Мајкл С. Кернс, капетан, америчко ваздухопловство, обавештајни службеник, и бивши инструктор СЕРЕ-а (у пензији)

Џон Кирикау, бивши службеник ЦИА-е за борбу против теоризма и бивши виши истражитељ, Одбор за спољне односе Сената

Метју Хох, бивши капетан, УСМЦ Ирак; припадник службе за спољну политику, Авганистан (сарадник ВИПС-а)

Едвард Лумис, криптолошки компјутерски научник НСА (пенз.)

Линда Луис, аналитичар политичке спремности WМД-а, УСДА (пенз.) (сарадник ВИПС-а)

Дејвид Мекмајкл, виши званични за процену, Национални савет за обавештајне послове (пенз.)

Реј Мекговерн, војни/пешадијски обавештајац и ЦИА-ин извештач председника (у пензији)

Елизабет Мареј, заменик официра Националне обавештајне службе за Блиски исток, Национални обавештајни савет (у пензији)

Тод Е. Пирс, МАЈ, војни тужилац америчке војске (у пензији)

Колин Роули, специјални агент ФБИ-а и бивши адвокат одбране у Минеаполису (у пензији)

Ен Врајт, пензионисани пуковник резерви америчке војске и бивши амерички дипломата који је 2003. године поднео оставку у супротности са ратом у Ираку

Додатак:

септембар 2016. године: Ограничени прекид ватре ступа на снагу; одредбе укључују раздвајање “умерених“ побуњеника од других. Секретар Џон Кери је раније тврдио да је имао “префињен“ начин за остваривање раздвајања, али то се није догодило; одредбе су такође укључивале безбедан приступ за ослобођење Алепа.
септембар 2016. године: Америчко ваздухопловство бомбардовало позиције сиријске војске убивши између 64 и 84 војника сиријске војске; око 100 других је рањено – довољно доказа да убеде Русе да је Пентагон имао намеру да прекине значајну сарадњу са Русијом.
септембар 2016. године: Можемо претпоставити да је оно што је Лавров рекао свом шефу у приватности слично његовим неуобичајеним отвореним речима на руској НТВ 26. септембра. (У јавним коментарима који су се граничили са непокорним, виши званичници Пентагона су неколико дана раније показали необично отворен скептицизам везано за кључне аспекте споразума Керија и Лаврова – као што је размена обавештајних података са Русима (кључна одредба споразума коју су одобрили и Обама и Путин). Ево шта је Лавров рекао 26. септембра:

“Мој добар пријатељ Џон Кери… је под жестоким критикама америчке војске. Упркос чињеници да су они, као и увек, уверавали да га је врховни амерички командант, председник Барак Обама, подржао у његовим контактима са Русијом (он је потврдио то током свог састанка са председником Владимиром Путином), очигледно је да војска не слуша врховног команданта.“

Лавров је превазишао чисту реторику. Он је такође посебно критиковао председавајућег ЈСЦ-а Џозефа Данфорда што је рекао Конгресу да се противи размени обавештајних података са Русијом, “након што су споразуми, закључени по директним наредбама руског председника Владмира Путина и америчког председника Барака Обаме, одредили да ће они делити обавештајне податке… Тешко је радити са таквим партнерима…“

октобар 2016. године: Путин говори на Међународном дискусионом клубу Валдај о “грозничавом“ стању међународних односа и пожалио се: “Моји лични споразуми са председником САД-а нису дали резултате.“ Он се жалио да су “људи у Вашингтону спремни да учине све што је могуће како би спречили да се ти споразуми примене у пракси“ и, говорећи о Сирији, осудио је недостатак “заједничког фронта против тероризма након овако дугих преговора, огромних напора и тешких компромиса.“
Ветерани обавештајних служби за трезвеност (ВИПС) су састављени од бивших обавештајних официра, дипломата, војних официра и конгресних сарадника. Организација, основана 2002. године, била је међу првим критичарима Вашингтоновог оправдања за покретање рата против Ирака. ВИПС се залаже за америчку спољну и политку националне безбедности засновану на стварним националним интересима, а не на измишљеним претњама које промовишу углавном из политичких разлога. Архива ВИПС меморандума је доступна на Цонсортиумнеwс.цом.

 

Извор: Wебтрибуне.рс