Издвајамо Србија

ТРАМП ПОРУЧИО БРНАБИЋКИ: Албанци морају ДА ПОПУСТЕ, инсистираћемо на КОМПРОМИСНОМ РЕШЕЊУ!

Амерички председник Доналд Трамп поручио је премијерки Ани Брнабић у Генералној скупштини УН да Албанци са Косова и Метохије морају да попусте и пристану на компромис са Србијом, сазнаје Информер!

Премијерка је прексиноћ, уочи почетка дебате у Генералној скупштини УН, присуствовала традиционалном пријему који приређује амерички лидер. Трамп је, тврде дипломатски извори, у разговору са Брнабићком пружио јаку подршку Србији у преговорима са Приштином. Пошто му се Брнабићка захвалила на промени политике према Београду, лидер САД је дословце одговорио: Срби су добар народ!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики успех

Наши извори кажу да Трамп није крио да подржава наставак дијалога Србије и привремених власти у Приштини.

– Кључна порука била је да Албанци морају да попусте и пристану на компромис. Разговори о компромису Београда и Приштине наставиће се и на маргинама заседања Генералне скупштине УН, што је пре само неколико месеци било незамисливо! То довољно говори колика је промена политике америчке администрације према Србији и колико се уважава дипломатска борба Београда за Србе на Косову… – преноси Информеров извор, западни дипломата који је присуствовао пријему, али није желео да му откријемо име и презиме.

Премијерка Ана Брнабић, на другој страни, не открива детаље разговора са Трампом, али каже да му је захвална на промени политике према Србији.

– Не могу да кажем да сам имала времена за дугачак разговор, али сам му се захвалила за ново разумевање Србије и отвореност да се разуме наш став и чује наш глас. Србија заслужује ново поштовање у свету, да сви препознају напоре председника Вучића да изградимо миран, стабилан и безбедан регион – истиче Брнабићева, која се претходно састала и са сенатором Роном Џонсоном, који је рекао да Вашингтон охрабрује наставак дијалога Београда и Приштине и да жели да помогне у проналажењу решења.

ДАЧИЋ У УН: Национални приоритет решење за Косово

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је на скупу у УН да је национални приоритет постизање политичког решења за питање Косова и Метохије, као и да Србија придаје посебан значај деловању мисије УН на Косову.

– Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија брани међународно право, Повељу УН, очување међународног мира и безбедности, али и свој национални и историјски идентитет – рекао је Дачић, додајући да је Србија искрено посвећена миру и дијалогу који се уз посредовање ЕУ води између Београда и Приштине.

Министар одбране Александар Вулин истиче да је Запад први пут почео да обраћају пажњу на то шта Србија говори у вези са Косовом.

– Нико није могао да се нада да ће се доћи до тога да се о Косову уопште разговара. За земље Запада Косово је независна држава. Ипак, сад су први пут почели да обраћају пажњу на то шта Србија говори, а свима њима је у интересу да не решимо косметско питање и да постоји нешто што ће моћи да је спречава када год напредује и нешто добро уради – подвлачи Вулин.

Да се ја питам
Помирење између Албанаца и Срба кључно је за мир. Мора бити учињено више на инклузији Срба и других мањинских заједница. Косово нема времена да изгуби на изазовима.

Грег Делави, амбасадор САД у Приштини

Сагласност великих сила

Дејан Милетић, директор Центра за глобализацију, сматра да је за решење питања Косова неопходна сагласност великих сила.

– Легитимно је размишљање о томе да се преговори изместе из Брисела у УН или да се тражи нови модератор. Испоставило се да ЕУ има троме механизме. Међутим, због наших аспирација ка ЕУ, пребацивање преговора било би контрапродуктивно и значило би пролонгирање решења – закључује Милетић.

 

Извор: Информер