Издвајамо Србија

ТРИФУНОВИЋ НАПАО ВУЧИЋА: Како за једно дете нема новца у мају, а за друго, у септембру, има?!

Све док се не донесе системско решење којем ће се помоћи сваком болесном детету, давање једнократне помоћи државе хуманитарним организацијама није ништа друго неко сакупљање јефтиних политичких поена оних који ту државу представљају.

То каже за Данас Сергеј Трифуновић, глумац и оснивач фондације „Подржи живот“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика бура у јавности подигла се након што је Трифуновићева фондација сакупила новац за четворогодишњег Душана Тодоровића и омогућила му наставак лечења од карцинома у иностранству, а потом и иступа председника Србије Александра Вучића који је навео да ће за малишана држава обезбедити средства. Трифуновић се преко Твитера обратио Вучићу, истичући да у фондацији још петоро деце чека на неопходан новац, укупно 250.000 евра, како би наставило лечење. Председник је потом рекао да ће средства бити донирана фондацији, и то и у већем износу од наведеног.

Наведену преписку режимски таблоиди су, уз њихове редовне аналитичаре, искористили да поново нападну глумца називајући га наркоманом, олошем и сличним епитетима, оптужујући га да је он тај који сакупља политичке поене. Међутим, ново светло на случај даје и документ који је испливао у јавности, а који је дошао и до самог Трифуновића. Према његовим речима, он недвосмислено доказује да је председник прекршио Устав Републике Србије. Наиме, Јелена Живановић је у мају ове године послала допис председнику Србије молећи га одобри средства за лечење малолетне Љубице Блечић. У одговору који је у име председника упутио генерални секретар Никола Селаковић, наводи се да председник за то није надлежан и да је допис послат Министарству здравља.

„Надлежности председника Републике утврђене су Уставом Србије. Према Уставу, председник нема надлежности да поступа по вашој молби“, навео је Селаковић у одговору Јелени Живановић, 31. маја ове године.

– Овај допис показује да је Вучић прекршио Устав. Такође, поставља се питање како то да за једно дете 31. маја нема новца, а за друго, 16. септембра има. Затим, зашто председник реагује за једно дете а за друго не, и то тек након што грађани за његово лечење сакупе средства – истиче Трифуновић за Данас. Он поздравља одлуку Владе Србије да определи новац за лечење још петоро деце за које се средства скупљају преко фондације „Подржи живот“, али пита се шта ће бити после тога.

– То је једнократна помоћ. Шта ћемо следећег месеца, када се појави нових седморо оболелих малишана? Ко ће за њих обезбедити средства? Нека надлежни донесу системско решење како би сви могли да се лече – апелује Трифуновић.

На писање режимских медија да је наркоман и олош „који користи болесну децу да би исказао мржњу према Вучићу“ не зна да ли ће реаговати. На сличне квалификације је већ навикао, међутим, с обзиром да су у овом случају у питању деца и да га прозивају како их користи зарад наводних политичких поена, велика је вероватноћа да ће их тужити.

Одобрена средства

Влада Србије донела је на јучерашњој седници одлуку о додели средстава за наставак лечења дечака Душана Тодоровића из Свилајнца у здравственој установи у Шпанији у износу од 29.6 милиона динара. Средства које је определила Влада биће коришћена за евентуалне додатне трошкове лечења дечака Душана Тодоровића и још петоро деце у иностраним здравственим установама, за чије лечење Фондација „Подржи живот“ прикупља средства.

 

Извор: данас.рс