Православље

У СКРИВЕНОМ КУТКУ БЕОГРАДА, ЛЕЧИ ВЕЋ 150 ГОДИНА: Вода са извора Свете Петке свима помаже!

Фото: Јутјуб

Извор је први пут саграђен 1872. године. У рату је срушен, али су га мештани заједничким снагама одновили 1973. године.

У београдском насељу Железник, ушушкан у густу Липовачку шуму, налази се лековити извор Свете Петке, који већ150 година посећују верници са искреном молитвом, у потрази за помоћи велике светитељке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извор је први пут саграђен 1872. године. У рату је срушен, али су га мештани заједничким снагама одновили 1973. године. Ипак, црквени списи о овом извору датирају још из 16 века, а ту су и занимљиве легенде везане за ово свето место.

Прича се да је овуда пролазио богати трговац и његова слепа ћерка. Застали су и умили се лековитом водом, а девојка је сутрадан кад се пробудила видела сасвим нормално. Постоји прича да је у знак захвалности баш овај трговац подигао цркву на том месту, у којој су касније служила два калуђера, али је у рату срушена.

Такође, постоји веровање да је један чиновник наредио да се посече велики храст који се стотинама година налазио на извору. Грађани су се противили, али он је био неумољив – посекао је храст, а сутрадан је пронађен мртав.

На овај лековити извор мештани и посетиоци гледају као на праву цркву. То и не треба да чуди – било које верско здање треба да се поштује као светиња. Осим тога, овај извор поседује све што и мала црква или капела – ту су три чирака за паљење свећа и неколико икона Свете Петке.

Да бисте попили или се умили водом са извора, треба да сиђете неколико степеника до чесме, где се верници моле светитељки, доносе цвеће и сипају лековиту воду у флашице. На овом прелепом месту можете мало и да се одморите – ту је неколико клупа и сто.

Због своје локације, овај извор није тако познат. Да би се до њега стигло, морате да пођете из Железника према Сремчици. Након што пређете пругу у Тараишу, идите право око 2 километра, и са леве стране ћете уочити знак, који су мештани недавно поставили.

Када скренете десно, где вам табла са иконом Свете Петке показује, пратите пут све док не дођете до земљаног путића на самој кривини, са леве стране, којим треба да се спустите. Уколико сте дошли аутомобилом, ту га оставите и крените пешице, јер је пут ка извору веома лош и неприступачан за кола.

Крените полако ка доле, прођите испод надвожњака, и уском стазицом ћете стићи на лековити извор. Не заборавите да се помолите и када кренете са извора. Ако не знате како, на извору постоји и крст са кратком молитвом: „Молитвама Богородице, спасе, спаси нас!“

 

Извор: Stil.kurir.rs