Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ: Трамп размишља о могућем нападу на руске снаге у Сирији

Амерички председник Доналд Трамп разматра могућност напада на положаје руских и иранских снага у Сирији у случају напада од стране сиријске војске, преноси Wалл Стреет Јоурнал, цитирајући анонимне јавне званичнике.

Извори овог листа су известили да је сиријски председник Башар Асад “одобрио употребу хлора током напада на последње велико упориште милитаната у земљи“ у покрајини Идлиб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Таква операција, са своје стране, могла би изазвати напад од стране америчких снага, додаје се у овом издању.

“Пентагон развија војне сценарије, али Трамп још није одлучио шта би се могло сматрати изговором за војни одговор и да ли ће САД напасти иранске и руске снаге које подржавају Башара Асада у Сирји,“ цитирао је овај лист речи једног анонимног извора.

Власти нису потврдиле да ли ће Вашингтон уопште користити ваздушне ударе у Сирији ако тамо дође до напада хемијским оружјем.

“Не кажемо да ће САД користити војну силу у одговору на такав напад,“ рекао је за Wалл Стреет Јоурнал један од званичника Беле куће.

У протеклих неколико недеља, руско Министарство одбране је више пута упозоравало на то да терористи припремају провокације са употребом хемијског оружја како би пружили изговор за САД, Француску и Велику Британију да нападну Сирију.

Ове три земље су већ покренуле ваздушне нападе на објекте сиријске владе у одговору на наводну употребу хемијског оружја.

Терористи су пронашли начине да произведу оружје у самој Сирији, али такође добијају техничку и финансијску помоћ из иностранства, рекао је заменик министра спољних послова Русије, Олаг Сиромолотов.

Према речима овог дипломате, током година војне акције у суседној Сирији и Ираку, терористи су наводно заробили документацију о производњи хемијског оружја и хемијске фабрике са специјалном опремом, а такође су регрутовали цивилне и војне хемичаре за производњу таквог оружја.

У исто време, Сиромолотов је истакао да “нека материјална и техничка помоћ долази из иностранства.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс