Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ О ПОСЕТИ КИМ: Притисци су запањујући, одлучио сам да…

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да ће за викенд посетити Косово и Метохију упркос бројним провокацијама Приштине.

– Претходних неколико дана били су тешки и за наш народ на КиМ и за нас који их представљамо. Све је кренуло тешким, непримереним притиском на посланике Српске листе, а затим и на руководство Србије да се подржи Фатмир Љимај за преговарача Приштине. Сматрали смо да је то демократско питање о којем наш народ треба да одлучи. Довољно је да подсетим какав досије има Фатмир Љимај. Човек је оптужен за најтеже злочине над нашим народом. Ћутали смо, нисмо правили буку. Притисци су били толико велики да сам се и ја запањио – рекао је Вучић приликом обраћања јавности из Председништва Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поручио да ће Београд наставити дијалог са Приштином да би сачувао мир, али не у време када је то најављено из Брисела, за две седмице, јер ће тада, како је најавио, бити у Кини.

– Почели су да прете хапшењима, онда смо синоћ на некој њиховој телевизији видели, они не само да имају Косово, него треба још два Косова да им дамо како би били задовољни. Покушавам да умирим ситуацију, али данас нисам могао да преговарам са њиховим представницима.

Вучић је позвао власти у Приштини да објасни ново заустављање Марка Ђурића на административном прелазу Брњак.

– Држали су га 25 минута на Брњаку, а када се Ђурић окренуо, позвали су га да се врати. Пошто су одбили да о свему томе доставе информацијуу у писаној форми, тражени су снимци контролних камера на којима је све записано. Сви, цела Европа зна да ми говоримо истину – открио је Вучић.

Он је истакао да му није била намера да хушка људе на Косову, већ да заговара мир и да се бори за решење проблема: „Нико од нас није планирао да остави Албанце без воде, желели смо по том питању да се договарамо“.

– Ми желимо да имамо и успоставимо много више поверења између Срба и Албанаца, али то је процес који би било катастрофално да буде заустављен. Нису више ни Албанци у таквом напону снаге, а ми свакога дана губимо значајни део нашег становништва – рекао је председник, а онда саопштио да ће сутра отићи на Косово и да очекује да све протекне мирно.

– Прво ћу обићи Газиводе. Обратићу се нашем народу, имаћу буран и испуњен дан, вероватно до поноћи можда и дуже, али желим да људи чују истину, можда им се све и не свиди, али моје је да се борим. Имам и личну обавезу јер сам на КиМ добио највећу подршку, за мене је гласало 80 одсто Срба – рекао је Вучић.

Говорећи о природи Албанаца, Вучић каже да они знају да прете, али само када то раде за своје унутрашње потребе, а када су у Европи, када дођу у Брисел, кажу да је све у реду и да нема проблема да Вучић дође на КиМ.

„Ето, то је био разлог због којег нисам хтео да разговарам са Тачијем, али нећемо прекинути дијалог“, рекао је Вучић цитирајући Исака Рабина који је рекао да не се не мора разговарати са пријатељима, али да се мора и треба разговарати са непријатељима.

На питање шта би било ако би сутра био ухапшен или био део инцидента, он је одговорио:

– Нисам ја никакав ован на брвну, уверен сам да све мора да протекне на најбољи могући начин. Нити сам спреман нити је могуће да неко на такав начин исмева Србију – нагласио је Вучић.

Раније данас, Вучић је одлучио да у Бриселу не разговара са косовским председником Хашимом Тачијем.

Председник је такође наредио војсци, а затим затражио од полиције и БИА, да прекину сваку комуникацију са косовском полицијом, Кфором и било којим албанским и међународним представницима који делују на територији АП Косово, а поводом његове посете.

Куртију би сваки отац или домаћин звизнуо шамарчину

То што је лидер опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти помињао његову 16-годишњу кћерку Милицу, само говори о његовом неваспитању, рекао је Вучић.

Кћерку српског председника споменуо је Курти, који је истакао да су Вучић и Хашим Тачи постали „толико блиски пријатељи да преостаје још само да Тачијев син запроси Вучићеву кћерку“.

– Из мени непознатог разлога, ваљда због њихових унутрашњих потреба желео је да помене моју 16-годишњу кћерку Милицу – рекао је Вучић.

Како је рекао Вучић, „сваки домаћин и отац би му или звизнуо шамарчину или нешто друго“.

„Али, ја то не могу да урадим, јер сам председник Србије. Ја то не могу ни да кажем. То само говори о његовом (Куртијевом) неваспитању и ничему више“, рекао је Вучић .

Он је додао да не проводи довољно времена са својом кћерком и изразио жељу да по том питању буде мало бољи у наредном периоду.

У шали је додао да себи по том питању личи на оца из филма „Ми нисмо анђели 2“ или Роберта Де Нира из филма „Фокерови“.

Вучић је истакао да то што му је Курти помињао кћерку никоме не би пријало, као и што њему не прија што поједини говоре глупости да је његов син Данило Вучић менаџер фубалерима, а да је његов брат власник 100 кафана, иако није власник ниједне кафане.

Далеко смо од постизања било каквог решења

Председник Србије изјавио је да је постизање решења за Косово и Метохију питање свих питања, али да смо далеко од било каквог решења и да за то постоје спољнополитички разлози, као и разлози који се тичу односа Срба и Албанаца.

– Никад нисам лагао грађане Србије, далеко смо од било каквог решења, много бих волео да смо близу, али нисмо. Постоје спољнополитички разлози за то, као и односи између Срба и Албанаца, ми смо између себе далеко од било каквог договора – рекао је Вучић новинарима након обраћања јавности.

Вучић је нагласио да решења нема уколико постоји јасно и недвосмислено противљење великих сила, а које, каже, и даље постоји.

– Тешко је то постићи, али зато је важно за нас да покушавамо да више поштујемо једни друге, говорим о насим народима и нашим друштвима, да не гледамо једни друге преко нишана и да не посматрамо оне друге као лошије од себе. Већ да покушавамо да градимо мостове у будућности – рекао је председник Србије.

Он, такође, наглашава да је то политика која може да спасе и Србе и Албанце, а да је све друго катастрофа и приближавање краја и за једне и друге.

– Надам се да ни једни ни други неће изабрати ово друго – закључио је Вучић.

 

Извор: Блиц