Издвајамо Регион

УСТАШЕ И ШИПТАРИ СКОВАЛИ ПОДМУКЛИ ПЛАН: Пленковић и Харадинај удружени против Србије!

Састанак у Дубровнику

Премијер лажне државе Косова Рамуш Харадинај је рекао после састанка са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем у оквиру Дубровник Форума да Приштина цени то што има одличне односе са Хрватском и захвалио је на континуираној подршци „коју је Хрватска дала и наставља да даје Косову у међународној консолидацији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хрватска традиционално подржава Косово, чак и када Косово није по уставу имало равноправан положај са другим федералним јединицама – рекао је Харадинај, а пренео приштински портал „Калксо“.

Како је истакао, Хрватска је важан економски партнер Косова и тај тренд ће се наставити и у будућности кроз повећање инвестиција.

Подршка Хрватске за улазак у ЕУ је од посебног значаја за процесе кроз које Косово пролази, посебно када је реч о либерализацији визног режима, чланству у Савету Европе, УНЕСКО-у и ИНТЕРПОЛ-у, рекао је Харадинај.

Према речима Пленковића, Хрватска ће бити подршка Косову на путу евроинтеграције и биће партнер Косова и лобиста за јачање међународне субјективности и косовског чланства у међународним организацијама.

Пленковић је пре три дана у Берлину, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, рекао да је Хрватска изразито опрезна и да неће стати у ред да би заговарала промену граница између Србије и Косова.

Хрватска чврсто стоји иза налаза Бадинтерове комисије да су, како је рекао, републичке границе постале државне и да се то мора поштовати када се решавају проблеми на Балкану, јер би се у супротном могла отворити Пандорина кутија.

Према Бадинтеровој комисији, међутим, Косово је било у оквиру граница Републике Србије.

 

Извор: Тањуг