Регион

Усташе начисто одлепиле! Хрвати тврде: Усташки логор је био дом за сирочад!

Хрватска државна телевизија (ХРТ) прогласила је злогласни усташки концентрациони логор за децу у Јастребарском домом за ратну сирочад!?! ХРТ скандалозно негира постојање јединог нацистичког логора за децу у коме су малишани зверски мучени и убијани само зато што су били Срби. Према историјским подацима, у овом логору смрти било је заточено 3.336 српске деце, од којих је 768 убијено и умрло од глади и болести

ХРТ је на свом телетексту 14. септембра објавио информацију из које се намеће закључак да је језиви логор у Јастребарском заправо био хумана институција, намењена збрињавању малишана без родитеља!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само да се усташе не увреде

У овој објави на хрватском јавном сервису дословце стоји:

„Дана 25. августа 2018. године на телетексту ХРТ објављена је нетачна информација да је тог дана у Јастребарском одржана пригодна комеморација у поводу Европског дана сећања на жртве тоталитарних режима 20. века и 76. годишњице усташког напада на Дечији дом за ратну сирочад у Јастребарском, будући да се радило о 76. годишњици партизанског, а не усташког напада на Дечији дом за ратну сирочад у Јастребарском. ХРТ се извињава Хрватском жртвословном друштву“, наводи се у обавештењу на телетексту ХРТ-а.

Ово, међутим, није први пример срамног фалсификовања историје у вези са јединим дечијим логором у току Другог светског рата на тлу Европе. Пре две године на улазу у ово место постављена је скандалозна табла на којој стоји натпис „Град Јастребарско – пријатељ деце“, о чему је писао и Информер. Тада је, нажалост, изостала било каква реакција Европске уније и западних званичника, па је најновији испад само логична последица некажњавања Хрватске, која данас сасвим отворено баштини усташке злочиначке тековине.

Коментаришући потез ХРТ-а, председник Савеза за Србе у региону Миодраг Линта истиче да је у Загребу у току завршна фаза рехабилитације усташтва.

– За многе Хрвате, нажалост, усташе су хероји и мученици, а не најгоре нацистичко смеће. За њих у НДХ нису постојали концентрациони логори, него искључиво сабирни и радни центри – оцењује Линта.

Саво Штрбац из Документационо-информационог центра „Веритас“ истиче да нимало није изненађен хрватским превртањем историје.

– Ако је Јасеновац био радни логор, онда је Јастребарско било вртић за децу радника. Нажалост, ни једно ни друго није тачно. Били су то логори смрти за Србе и њихову децу – подвлачи Штрбац.

Обрнута логика

Лидер „Заветника“ Стефан Стаменковски сматра да последњих месеци Хрвати врше медијску хајку с циљем да обесмисле српска стратишта у НДХ.

– У њиховој обрнутој логици злочинци су жртве, жртве су злочинци, док су логори смрти хуманитарне институције, а заточеници штићеници. Омаловажавање деце, жртава логора Јастребарско говори да се они нису покајали ни за злочине над децом. Какав је то дом за сирочад у коме су деца ограђена бодљикавом жицом, препуштена глади и болести? У паузама док их нису физички злостављали учили су их усташким песмама и приморавали да носе усташке капе у част поглавника и НДХ… – подсећа Стаменковски.

Језива истина о Јастребарском
* Налазио се у месту Јастребарско, недалеко од Загреба
* Деца у њему била су старости од једног месеца до 14 година
* Од 12. јула до 26. августа 1942. кроз њега је прошло 3.336 деце, највише српске, од тога више од 2.000 са Козаре
* За непуних месец и по дана од премлаћивања и изгладњивања страдало је 768 деце
* Партизани су 25. августа ослободили децу и стрељали већину руководилаца логора

 

Извор: Informer.rs