Свет Србија

Велика шанса за нас! Брнабић открила: САД из корена промениле однос према Србији

Однос САД према Србији из корена се променио, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић након учешћа на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку и истовремено нагласила да ““Србија треба још много да ради на односу са САД““.

Та промена се види у спремности да са неким разговарате не само реда ради него да чујете другу страну и можда усвојите неке од ствари – рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли је задовољна реакцијама у Србији и свету након говора који је одржала на седници Генералне скупштине УН, Брнабић је рекла да је то било „веома емотивно искуство“ за њу и да јој је највећа част када представља Србију у свету.

Имала сам трему, велика је ствар представљати своју земљу у свету, а посебно у Генералној скупштини УН. Много сам се припремала за тај говор и сама сам га писала, јер сам желела да пошаљем јасну поруку о новом лицу Србије која је храбра, одговорна, довољно јака и спремна за компромисе – рекла је премијерка и додала да је послала поруке регионалног мира и стабилности и погледа у будућност.

Брнабић је рекла да је током боравка у Њујорку поред говора на седници Генералне скупштине имала још две прилике да у УН представи Србију и оно што је важно за нашу земљу.

Прва прилика је, каже, била на конференцији „Акције за мир“ коју је организовао генерални секретар УН Антонио Гутереш, а на којој је говорила о Резолуцији УН 1244 и мисији УНМИК-а на Косову и Метохији.

– Апеловала сам да се мисија не смањује, јер је важна за Србе на КиМ – казала је Брнабић.

Премијерка је навела да је другу прилику имала на састанку са Гутерешом на којем су, како је рекла, она и министар спољних послова Ивица Дачић скренули пажњу званичницима УН на присуство косовске делегације која је, како је приметила Брнабић, имала чак 41 члана.

 

Извор: Tanjug