Издвајамо Србија

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Мислили су да ће шесторица Срба добити доживотну робију на Закинтосу, а онда ШОК (ВИДЕО)

Суђење деветорици осумњичених, од којих је седам Срба, за убиство Американца Бакарија Хендерсона на Закинтосу, почело је јуче у Грчкој.

Родитељи убијеног младића стигли су у Грчку, а пред одлазак су за амерички ЦБС испричали да се надају да ће „оптужени младићи добити максималну казну“.

Фил и Џил, родитељи двадесетдвогодишњег Хендерсона, који је насмрт претучен на Грчком острву Закинтос у јулу прошле године, кажу да су „задржали позитиван став око суђења“.

– Правда за мене и моју породицу би била та да ти момци добију максималну казну за оно што су урадили мом сину и овој породици – рекао је Фил за ЦБС, преноси Блиц.

На суђењу ће се појавити девет оптужених, од којих је већина пореклом из Србије. Њих шесторо би могли да добију доживотну робију уколико буду осуђени за убиство, док осталима прети мања казна.

Брутално убиство Бакарија забележено је на снимку, због чега су тужиоци сигурни да имају јак случај пред собом. Али ЦБС је данас објавио да кључни сведок тужилаштва ипак неће сведочити.

Наиме, Хендерсон је прошле године био у Грчкој како би промовисао линију одеће коју је лансирао. Такође, његова три пријатеља која су била са њим позвана су да сведоче, али из више извора ЦБС-а је потврђено је да се један његов пријатељ неће појавити у суду.

– Из приче са породицом знамо да му је много тешко – потврдио је Фил, док је Џил рекла да је дечко, који је одустао од суђења, преплашен.

– Мислим да му изазива страх све што је видео да се десило са Бакаријем и сама чињеница да треба да сведочи против тих истих индивидуа – додала је Џил.

Хендерсенов адвокат, Еарл Вард рекао је да је сам видео довољно јасан, али да су информације из прве руке незамењиве.

– Очевидац нам је потребан. Кључан је сведок за напад за Бакарија, јер је видео шта се десило – рекао је Вард.

Снимак са надзорних камера показује шта су нападачи урадили Бакарију, јурили га низ улицу, гурнули га на под и шутирали га до смрти.

– Његово лице је било пуно модрица и отечено до те мере да смо морали да му ставимо наочаре за сунце када смо га сахрањивали – рекла је Хендерсонова мајка.

ЦБС пише да је наводно једна српкиња полицајцима испричала да је све почело када је она позирала за фотографију са Хендерсоном. Девојка тврди да је младић који је стајао поред ње рекао: „Има много Срба у овом бару, зашто причаш са њим?“

Сигурносни снимци показују како након тога младић удара Бакарија у лице, а моменат касније, како Бакари узвраћа ударац и како остали почињу да се прикључују тучи која се одмах пребацује напоље.

Сигурносни снимак друге камере, који није био доступан јавности све до сада, показује Бакарија како се повлачи, шутира једног нападача, и бежи, након чега други нападач баца барску столицу на њега.

Према судском поднеску, очевидац је тврдио да је Бакари „вербално провоцирао“ нападача, добацујући: „Дођи, дођи“.

– У мојој глави речи не убијају људе, тако да то није оправдање да убијеш некога – рекла је Џил.

Суд је позвао Фила да сведочи за његовог сина, који је недељу дана пре напада дипломирао на универзитету у Аризони.

На питање како ће се осећати када буду угледали оптужене за смрт њиховог сина, Хендерсенови родитељи су одговорили: „претешко“.

Сви оптужени су негирали оптужбе.

Њихова судбина зависиће од три судије и пороте коју сачињавају четири грађана Грчког града, Патраса. Двоје од девет оптужених су пуштени пре суђења и вратили су се у Србију. Како преноси ЦБС они неће доћи на дашање суђење у Грчкој, већ да ће им се судити у одсуству.

Почело суђење, наставак у среду

Пред судом у грчком граду Патрасу данас је почело суђење седморици српских држављана окривљених за убиство америчког туристе Бакарија Хендерсона (23) на грчком острву Закинтос.

Поред српских младића, на оптуженичкој клупи су и један Грк и један држављанин Велике Британије пореклом из Босне и Херцеговине.

Они су у овом случају оптужени су за учешће у пребијању Хендерсона у ноћи између 7. и 8. јула 2017. године, у клубу „Бар код“, у месту Лаганас.

Наставак суђења је заказан за среду 26. септембар, као и за 1. и 2. октобар.

Тужилаштво тражи најстроже казне за оптужене, а исто очекују и Хендерсонови родитељи који су присуствовали почетку суђења.

Грчки адвокати оптужених су рекли новинарима да им је жао страдалог младића, али да ће се током поступка трудити да суду помогну да утврди шта је све трагедији претходило.

Од седам оптужених, пет Срба је у притвору у Грчкој, док се двојица бране са слободе. Грчки и британски држављанин су такодје у притвору.

Оптужницом им се на терет ставља тешко убиство, за које је према грчким законима запрећена казна доживотног затвора, који међутим не може да се изрекне млађим пунолетним лицима – у овом случају према неколико Срба.

Почетку суђења су присуствовали родитељи Хендерсона који су у четвртак преко једне од највећих америчких ТВ станица – ЦБС, поручили да би за породицу сатисфакција била само максимална казна затвора за оптужене.

 

Курир.рс/Блиц