Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ У НЕМАЧКОЈ: Ангела Меркел одбила вечеру с Ердоганом, БОЈКОТУЈЕ ПРЕДСЕДНИКА ТУРСКЕ!

Фото: Јутјуб

Немачка канцеларка бојкотоваће банкет који председник Франк-Валтер Штајнмајер прави у част посете турског колеге. Позиву се неће одазвати ни шеф немачке дипломатије, што се сматра политичком поруком Анкари

Политички врх Немачке, укључујући канцеларку Ангелу Меркел и шефа дипломатије Хајка Маса, одбио је позив на свечану вечеру са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који би требало да борави у Берлину од четвртка до суботе. Водећи политичари тако ће бојкотовати банкет који у петак организује председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, што аналитичари сматрају својеврсном политичком поруком Анкари.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није обавезна

Свечаној вечери у замку Белви, осим Меркелове и Маса, требало је да присуствују и представници владајућих и опозиционих партија, бизнисмени, радници у култури и представници медија. Међутим, Меркелова, Мас и већина представника политичких партија решили су да бојкотују банкет.

Из канцеларкиног кабинета саопштено је да њено присуство није обавезно, будући да ће имати два званична разговора са Ердоганом током његове посете.

– Меркелова не присуствује свим банкетима које организује председник Немачке. На пример, пропустила је вечеру у част кинеског председника Си Ђинпинга – навели су из кабинета Меркелове.
Како је додато, банкету ће присуствовати представник немачке владе, али још није одлучено ко ће то бити.

С друге стране, немачко министарство спољних послова оправдало је Маса тиме што се он налази на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, те неће бити у земљи.

Међутим, аналитичари мисле да и Меркелова и Мас заправо бојкотују Ердогана, будући да су односи Немачке и Турске нарушени више од две године. Њихова одлука је, како се сматра, заправо политичка.

– Канцеларка Меркел била је један од највећих Ердоганових критичара након неуспелог пуча 2016. Она је критиковала хапшење хиљада људи и најаву за поновно увођење смртне казне. Од тада су односи две земље почели да иду низбрдо. Званични Берлин је касније забранио Ердогану да у Немачкој води кампању о промени устава, који му даје неограничену власт. Односи су се додатно погоршали ове године, кад је турски председник оптужио Немачку да пружа уточиште многима које званична Анкара сматра одговорнима за организацију неуспелог пуча – наводи немачка штампа.

Стога се сматра да Меркелова, као и Мас, не желе да укажу част Ердогану и вечерају с њим. Њих двоје, како оцењују немачки листови, одбили су позив на банкет из истог разлога, као и остали лидери политичких партија – „зато што не желе да укажу поштовање диктатору“.

Уништава демократију

– Председник Партије либералних демократа (ФДП) Кристијан Линднер одбио је позив и јавно саопштио да не жели да буде део Ердоганове пропаганде. Председништво Зелених такође је одбацило позив и у заједничком саопштењу поручило да сматра да државни банкет није исправна форма одавања почасти човеку који у својој земљи уништава темеље демократије. Из истог тог разлога ни канцеларка неће присуствовати вечери – констатују немачки листови.

Турски политичар иде да се свађа

Бивши председник Зелених Џем Ездемир, који има турско порекло и важи за једног од најжешћих Ердоганових критичара, одлучио је да прихвати позив и оде на банкет.

– Нема расправе о томе да Ердоган није нормалан председник и да не заслужује овакав државни банкет. Али желим да турски председник истрпи мене и моју критику на рачун његове ауторитарне политике – рекао је Ездемир

 

Извор: Информер