Издвајамо Србија

ВЕСТ ДАНА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ! Ако сте имали пензију око 25.000 динара, ово ће вас обрадовати

Фото: Јутјуб

Одличне вести!

Закон о привременом умањену пензија, који је на снази од октобра 2014. године, а којим су пензије веће од 25.000 динара смањене за 22 и 25 одсто биће укинут закључно са исплатом септембарских пензија (исплаћују се у октобру), након чега ће се исплаћивати законске пензије, стоји у новом нацрту Закона о изменама и допунама Закона о ПИО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови нацрт предвиђа измене обрачуна пензија за последњу годину радног стажа. И то тако што они који оду у пензију почетком године неће више морати да чекају три месеца да званична статистика изађе с подацима о просечној годишњој заради у Републици, већ ће им се она израчунавати тако што ће се просечна месечна примања за јануар те године помножити са 12.

Оном пензионеру коме се не могу утврдити годишњи лични коефицијенти ни за једну календарску годину, годишњи лични коефицијент износиће један. Истовремено, оном ко нема утврђен стаж осигурања за целу календарску годину, годишњи лични коефицијент утврђиваће се сразмерно стажу осигурања навршеном у тој календарској години.

Нацрт предвиђа другачији обрачун превремене старосне пензије код радника са бенефицираним радним стажом који одлазе у превремену старосну пензију уз смањене висине пензије.

– Уколико неко ко је имао бенефицију током радног века и остварио 40 година радног стажа и има 54 године, а треба му 56 да би по закону отишао у старосну пензију пенали ће му се обрачунавати само две године, док не испуни законски услов за пуну старосну пензију – наводи Политика.

Граница се може максимално снижавати до 50 година живота за осигуранике који раде или су радили на пословима са максималним степеном увећања стажа осигурања.

 

 

Извор: Ало.рс/Политика/Ј.Ш.