Издвајамо Регион

ВИКИЛИКС ОБЈАВИО ТАЈНИ АМЕРИЧКИ ДОКУМЕНТ: Македонија је још 2008. године пристала да…

Фото: Pixabay.com

Скопље је још 2008. пристало да држава промени име у „Република Северна Македонија“, под условом да то укључује признавање „македонског“ језика и националности, наводи се у документу америчке амбасаде у Скопљу који је објавио Викиликс, а преноси портал „Катимерини“.

Поверљиви документ под именом „Шта треба да ураде Македонци да реше спор око имена“, датиран је на 29. јул 2008. године, а саставио га је тадашњи амерички амбасадор у Скопљу Жилијен Миловановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Документ је показао да се циљеви Македоније нису много променили у последњој деценији и да су у одређеној мери постигнути грчко-македонским споразумом од јуна ове године.

У првом делу документа спомиње се да је Миловановић своје закључке представио након разговора са тадашњим председником и премијером Македоније Бранком Црвенковским и Николом Груевским и навео који би услови били прихватљиви за земљу, преноси Танјуг.

„Амбасада САД у Скопљу оцењује да је македонска влада спремна да зарад отварања пута у НАТО и чланство у ЕУ пристане на име Република Северна Македонија у свим међународним организацијама“, наводи се у документу америчке амбасаде у Македонији.

Такође, додаје се и да би националност и језик требало да задрже придев „македонски“, али да с тим треба пажљиво поступати — можда у виду неког анекса или интерног документа УН који неће бити предмет одобравања грчке стране, преноси грчки портал.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com