Издвајамо Србија

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Набавка дронова и „супертенка“ из Кине у строгој тајности! Вулину спремљена смена

Фото: Јутјуб

Војни аналитичар коментарише за Данас најављену набавку шест беспилотних летелица и једног “супертенка” из Кине

У овом тренутку имамо само медијске написе за које можемо да ценимо да су релевантни, али не и званично саопштење из кабинета председника или министарства одбране о закључењу тог посла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико је већ познато да приликом посете уговор није потписан, не можемо се ослањати на податке из чланка у Вечерњим новостима – оцењује за наш лист војни аналитичар Александар Радић, коментаришући писање београдске штампе, да је приликом посете председника Вучића Кини договорено да поменута земља Србији испоручи шест беспилотних летелица, те један „супертенк“.

Наиме, престонички медији у време Вучићеве посете најмногољуднијој земљи света, писали су да ће Србија од Кине набавити шест беспилотних летелица нове генерације, од чега су две наоружане и могу се употребљавати за елиминацију живе силе, као и непријатељских објеката и технике. Према наводима из домаће штампе, беспилотне летелице производи кинески ваздухопловни концерн „Чангду“, који послује у оквиру корпорације „АВИЦ“ (Ваздухопловна индустријска корпорација Кине).

Према Радићевом виђењу, евентуална набавка таквих летелица свакако би добро дошла Војсци Србије, која већ дуже време нема извиђачку авијацију, јер су сви извиђачки авиони приземљени. Он указује да је Кина показала спремност да такве летелице продаје појединим земљама Латинске Америке, али да се о томе каквог су квалитета и шта све могу да ураде веома мало зна, јер у овом тренутку нема довољно информација из такозваних „отворених извора“.

Осим беспилотних летелица, према незваничним информацијама из домаће штампе, део војног пакета који би Кина требала да испоручи Србији чиниће и тенк МБТ-2000, оклопно возило наоружано топом калибра 125 мм, кога још називају и „супертенк“.

Упитан да прокоментарише изјаву лидера СРС Војислава Шешеља, да ће поменути тенк бити поклон Кине Србији, којим Кинези наводно желе да се одуже нашој држави јер им је 1999. године након рушења бомбардера Ф117 „стелт“ технологије доставила његове делове на анализу, Радић одговара да је посреди неоснована прича и пуко претеривање.

– Ми заправо сада имамо парадоксалну ситуацију, јер су Кинези када је у питању тенковски програм највише напредовали на основу решења и нацрта које су радиле српске фирме. Чак има и оних који тврде да су знања и планови наших стручњака украдени, те да их је неко продао, али је чињеница да савремени кинески тенкови поседују одређена решења која у потпуности одговарају онима из Југоимпорт СДПР-а од пре неколико година – наводи Радић и додаје да је апсурдно да нам неко поклања нешто што смо ми сами знали да направимо пре много година.

Са Додиком у Бијељини

Председник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин посетили су јуче у Бијељини Акционарско друштво за производњу и ремонт „Орао“ и најавили власничку трансформацију те компаније, у чије власништво ће са 50 одсто ући државна фирма коју одреди Влада Србије, преноси ФоНет.

„Вулинов изостанак у делегацији наговештај смене?“

На питање како гледа на то што министар одбране Александар Вулин није био део делегације која је са председником Вучићем посетила Кину, Радић наводи да се ради о „јасној поруци“, уколико се узме у обзир да је уместо њега члан делегације био његов помоћник Ненад Милорадовић који је, према његовим речима, трговац оружјем.

Према његовом виђењу, Милорадовић је човек који је добио прилику да максимално афирмише своје жеље и амбиције у Министарству одбране, што би могао да буде наговештај да министар одбране Александар Вулин више нема онај значај који је имао до јуче, те да га можда ускоро очекује смена. Подсећања ради, министар Вулин у јулу ове године посетио је Кину и том приликом се сусрео са тамошњим министром одбране генералом Веи Фенгхеом. Том приликом је најављена сарадњу српске и кинеске војске у области сајбер ратовања, размена инструктора за обуку специјалних јединица, као и упознавање са начином рада најелитнијих јединица.

 

Извор: Данас.рс