Србија

Вучић о Милошевићу и својој изјави из Косовске Митровице: Нисам га глорификовао, већ критиковао

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је било фалсификовања његовог говора, или да су се у неким случајевима „правили да нису чули“ оно што је рекао

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је оно што је јуче говорио на Космету о Слободану Милошевићу није глорификација, већ озбиљна и одговорна критика политике коју смо водили. Истакао је да су многи фалсификовали његову изјаву у којој је рекао: „Милошевић је имао највећу подршку, био је велики лидер, али резултати његове владавине за Србе су били веома лоши“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући на питање новинарке РТС-а о јучерашњем иступању у Косовској Митровици и квалификацијама политике Слободана Милошевића, председник Србије Александар Вучић је рекао да је било фалсификовања његовог говора, или да су се у неким случајевима „правили да нису чули“ оно што је рекао.

– Јуче сам, између осталог, највише говорио о Србима, нашим заблудама, грешкама и путу у будућност, неопходности успостављања нових односа Срба и Албанаца. Никада мање аплауза нисам добио, али никада више људи није рекло да сам говорио истину – рекао је Вучић на конференцији за новинаре са Роном Џонсоном.

Рекао је да су многи фалсификовали његову изјаву о Слободану Милошевићу, или „да су се правили да нису чули и видели“ оно што је рекао.

– Ти и такви политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију. Ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе – оценио је председник.

Поновио је своје речи из Митровице: „Милошевић је имао највећу подршку, био је велики лидер, али резултати његове владавине за Србе су били веома лоши.“

– Само су тај други део реченице неки заборавили или испустили. Моје је да поштујем претходнике и да се трудим да када о њима говорима, можда сам у претходном периоду понекад и грешио говорећи о неким другим, али о овима, гледајући са историјске дистанце, трудио сам се да их не нападам за глупости за које су били нападани – рекао је Вучић.

Навео је да није желео да напада Милошевића за оно за шта су га нападали неки други лидери – „да ли му је жена утицала на некога да сиромашна дадиља добије стан од 40 квадрата, да је син имао дискотеку“. „Ја таквим глупостима не могу да се бавим, то приличи неодговорнима и неозбиљнима“, рекао је Вучић.

– А, зашто су то неки користили, извлачећи из контекста моје речи? То показује да нису спремни да се суоче са одговорном политиком и да нису у стању да је воде -рекао је председник Србије.

Нема решења за Косово без великих сила

Он је изјавио је вечерас да нема решења за питање Косова и Метохије без САД, Немачке и Русије.

Вучић је на конференцији за новинаре са америчким сенатором Роном ДЗонсоном, на питање о томе да Русија тражи да се КиМ врати у правни систем Србије, а да САД и Немачка од Србије траже да призна независност, рекао да би било важно да велике силе подстакну разговор између Срба и Албанаца.

Како је рекао, сматра да је било какав споразум готово немогуће постићи, али, ако би се догодило да се то постигне, било би важно да то подрже велике силе.

Он је тако одговорио на питање како види најновију изјаву руског амбасадора да Косово треба „да се врати у правно и државно поље Србије, у складу са међународним правом“.

Додао је да није прочитао изјаву руског амбасадора, али да је Русија увек била на нашој страни, те разјаснио да кад каже на „нашој страни“ – мисли на страни међународног права, као што САД и Немачка сматрају да је међународно право било на њиховој страни када су признавали независност Косова, и у томе смо се разликовали.

– Управо то и јесте један од кључних разлога зашто нам је потребно решење којим ћемо и једни и други бити једнако незадовољни или макар помало задовољни -рекао је Вучић и додао да је то питање одговорног и озбиљног односа.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да Косово треба да се врати у правно и државно поље Србије у складу са међународним правом.

У интервјуу за часопис Московског државног института међународних односа Министарства спољних послова Русије Чепурин је рекао да је ситуација са Косовом иста као са Кримом, који је руска земље и вратио се Русији.

Постоји резолуција Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. године, према којој је Косово део Србије и не постоји никакав други међународни правни оквир, истакао је Чепурин, а пренео Спутњик.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug