Србија

ВУЧИЋ ПУН ОПТИМИЗМА НАКОН САСТАНКА У КИНИ: Ово је шанса за Србију, имаћемо највећи раст у Европи

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, након састанака и разговора са представницима кинеских компанија и банака у Пекингу, да се Србији отвара прилика, уз кинеска улагања, да за две до три године постане земља са највишим привредним растом у Европи.

Вучић је резултате тих састанака, који су већ одржани, имајући у виду различите временске зоне, сумирао у изјави новинарима, а први је, како је истакао, потписивање оквирног споразума са Шандонг линглонгом за Зрењанин.

Loading...

“Рекао сам да, када потпишемо тај споразум, људи у Зрењанину, али и целом Банату, посебно средњем, могу да се радују. То су ствари које мењају Зрењанин, Банат… Инвестиција од 900 милиона долара долази, а потписаћемо споразуме са још две компаније, од којих ће једна више од 100 милиона долара инвестирати. То је велика ствар, јер дуго није било велике инвестиције у средњем Банату из којег нам се исељавало становништво”, казао је Вучић.

Пренео је да има још добрих вести, указујући да је председник компаније Шандонг Линглонг рекао да је упутио најаву ВW и Реноу да ће од 2020. испоручивати производе из Зрењанина, и да су то те фирме прихватиле.

“Председник компаније ми је рекао да они размишљају да прошире капацитете и да фабрика буде још већа, запосли више људи. Ја сам му на то рекао да је то музика за моје уши и казао да смо спремни да разговарамо и дамо још значајније субвенције, јер то сматрамо великим преокретом за Зрењанин, Банат и север Србије”, истакао је он.

Указао је да очекује да ће изградња фабрике кренути у марту, а производња пре краја 2020. Вучић је указао да је имао и састанак са две велике банке – Банком Кине (Банк оф Цхина) и Ексим банком, које раде све пројекте код нас.

„Без Банке Кине не би могла да се ради Железара. Када решимо проблем, ми заборављамо да смо имали проблем. Не би било успеха са Хбис-ом да није било Банке Кине. Са њима радимо и на другим важним великим пројектима, као и са Ексим баком”, објаснио је он.

Вучић је казао да је данас у Кини нешто теже постићи преференцијалне кредите, са каматама до 3 одсто, због нових правила њхове владе, јер инсистирају на комерцијалним кредитима, где су камате веће и рочност краћа. Међутим, ми, како је додао, немао проблема са узимањем кредита због високе стопе раста, пошто смо у суфициту и успевамо да враћамо кредите. С тим у вези је изразио уверење да ће Србија успети до 1. јануара да спусти јавни дуг на испод 50 одсто.

“То ће значити да можемо да додатно радимо инфраструктурне пројекте, којима се посебно радује потпредседница Владе Зорана Михајловић”, рекао је он.

Најавио је да ће сутра са председником Кине Си Дјипингом потписати уговоре о обилазници око Београда, додајући да ће радови онда кренути пуним обимом, али да остаје да се договоримо о другим радовима, пошто мора да се ради и сектор Ц од Бубањ Потока, како би се спојио са Панчевом.

“Разговарали смо и о ауто-путу Рума-Ссабац. Мислили смо да Ексим банка убрза процедуре и да најкасније у октобру потпишемо уговор за деоницу аутопута Прељина-Пожега, која је од суштинског значаја за нас, јер одатле један крак води ка БиХ, а други ка Бољарима, Црној Гори. Истовремено први пут смо покренули озбиљне разговоре о пуној рехабилитацији пруге Београд – Ниш, која стаје 602 милиона евра. Почели смо радове на прузи Ниш-Димитровград. Остаје само још Београд-Ниш, као црна рупа. Када будемо у стању да се крећемо 160 километара на час том пругом, бићемо привлачинији за карго и путнички саобраћај”, уверен је Вучић.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

Loading...
loading...
loading...