Србија

ВУЧИЋ: „Споразум са Приштином уз гаранције – Србија у ЕУ 2025.“

Ако икада постигнемо било какав споразум са Приштином, Србија би морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у интервјуу Ројтерсу.

Британска агенција наводи да су Београд и Приштина од 2013. године посвећени дијалогу под посредовањем ЕУ, у циљу побољшања односа и решавања свих отворених питања између две стране, али да од тада није постигнут велики напредак.

„Много, много разлика дели Београд и Приштину, али морате имати у виду и очигледно је да много тога дели људе који о томе одлучују, као да је то отприлике питање за цео свет и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи, а то су Срби и Албанци“, истакао је Вучић.

Очигледно се, каже Вучић, питање које се, како каже, заиста не тиче никог трећег – тиче целог света.

„Ја сам зато Албанцима увек говорио да је боље да се ми договоримо, него да се сви други договарају преко ‘наше грбаче’, јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље, него да се ми не договоримо ништа, па да се други договарају преко наших леђа“, истакао је Вучић.

На питање да ли постоји могућност да се „споразум о разграничењу врати на сто“, Вучић одговара да ништа још званично и није на столу, да би могло о томе да се разговара.

Преговарамо, каже, пре свега о провођењу дела Бриселског споразума, имамо акциони план, али и о томе како би требало да Срби и Албанци живе у будућности заједно и како да превазиђемо све тешкоће са којима се суочавају Београд и Приштина.

„Не мислим да смо близу постизања било каквог споразума, али да ли сматрам да је лековито, добро и важно да разговарамо о свему и да се потрудимо и покушамо да све напоре могуће унесемо у свој рад и деловање да бисмо до некаквог могућег договора дошли, апсолутно сам за то“ рекао је председник Србије.

Добио је, подсећа, поверење грађана, да би ствари мењали, да не би деци оставили залеђене, замрзнуте, или како год се зову, сукобе да морају да решавају у будудицности.

Што се споразума са Приштином тиче, Србија је отворена за разговор, рекао је и додао да много разлика дели Београд и Приштину.

Међутим, мора се имати у виду, и очигледно је, да много тога дели људе који о томе одлучују и као да је то оптрилике за цео свет питање и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи, а то су Срби и Албанци.

„Дакле, питање које се заиста не тиче никог трећег, очигледно је да се тиче целог света и зато сам увек Албанцима говорио – боље да се ми договоримо него да се сви други договарају преко наше грбаче. Јер, колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договорамо између себе, биће много бољи него да се ми не договоримо ништа и па да се други договарају преко наших леђа“.

На питање како на њега утиче то што многе земље коментаришу и износе ставове у вези решавања тог питања, рекао је да ће одговорити из једног другог угла: „Ако хоћеш да радиш, да решаваш велике ствари, немој да кукаш, него узми и понашај се као булдожер“.

Вучић је приметио да су људи у Србији навикнути да никада ништа не решавамо, да само пролази још који дан и да гледамо да ли можемо да будемо који дан више на власти, да говоримо лоше о свима другима и да ниједну ствар суштински не решавамо.

„Трудим се да то променим и покушавам да се бавим проблемом који је од животног значаја за грађане Србије, са чијим би решавањем људи добили другачију, бољу перспективу, стварну, реалну будућност“ подвукао је Вучић.

Ту је и регион, указује и додаје да разуме да негде постоји нека врста стварне забринутости, али да негде то и није случај, већ би свима одговарало да два највећа народа на западном Балкану, Срби и Албанци, који ће то бити и за 50 и 100 година, буду негде заустављена у прошлости, да се туку између себе, да сви могу други да напредују а они остану у запећку, да се свађају и да им прошлост буде неизвеснија од будућности а да им и та будудћност није нимало извесна…

„Зато сам рекао да никаквих бојазни нема за било кога у региону, да нико у региону не треба да се плаши договора Срба и Албанаца, и да ће сви други живети боље, јер ће цео регион бити много стабилнији, неупоредиво мирнији, снажнији и економски привлачнији“ нагласио је.

Хајде да покушамо да направимо некакву врсту комприомиса, па да се онда отворимо сви једни према другима, да почнемо да радимо, да привлачимо инвестиције и будемо најбољи у овом делу Европе као регион“, предлаже.

Подсећајући да Србија има највишу стопу раста, најнижу незапосленост, пад јавног дуга, суфицит у буџету, каже да нама више него било коме треба мир и стабилност, али треба и свима другима.

„Мислим да је важно да људи у региону разумеју да нико нема никакве амбиције, нити зеље да било шта било коме другом дира, да само желимо да ми Срби и Албанци постигнемо споразум и регион по том питању треба да се осећа потпуно сигурним“, истиче српски председник.

Разуме, каже, да се стране силе мешају у унутрашње ствари „малих“, али да је изненађен чињеницом да однос Београд И Приштине постаје глобално питање, а ми, истиче, разумемо да морамо да имамо подршку, јер је немогуће направити решење ако је, на пример, Немачка против.

Или, додаје, ако Русија каже „баш нас брига шта сте се договарали, ми ћемо у УН да се понашамо како хоћемо“, а да не говори колико је немогуће решење ако САД не буду сагласне, или Француска…

Не верује, ипак, да ће нам поћи за руком да споразум постигнемо, иако ће се борити да то урадимо, али је, истиче, сигуран да је реч о бесповратном процесу и готово сигуран да ће се у наредних 10 година доћи до решења, до споразума, који ће отворити не само евроспка врата свима нама са ових простора, већ врата међусобног разумевања, поштовања, боље економије…

Сву енерегију и снагу уложићу да се разговори наставе, у доброј вери, са жељом да до споразума дођемо.

Да ли је то могуће пре избора у ЕУ, на то питање Вучић одговара да се пласи да су избори за европски парламент једна од ствари која „“неће дозволити лакше долазење Срба и Албанаца до споразума“.

Он је рекао да не треба после свега сто се збивало последњих дана да се искључи и та чињеница да многе европске земље имају проблема са десницарским покретима.

„Уколко бисмо постигли споразум између Београда и Приштине, недвосмислено је да би Србија морала да добије јасне гаранције за улазак у чланство ЕУ 2025 угодине“, рекао је Вуцић.

Он је изразио сумњу да би грађани свих земаља чланица и политицари свих земаља то зелели да чују.

На питање у ком смислу ће се борити за већа права Срба на Косову и у ком смислу у споразум треба да се укључе гаранције, он је рекао да то мора да буде свеобухватни споразум.

„Не смислите, ваљда, да је могуће да правите споразум са Албанцима а да то не буде свеобухватни пакет који би јасно ставио до знања ста ми цинимо и ста радимо. Наравно да ми знамо своје обавезе. Знамо ми ста морамо да испунимо из поглавља 23 и 24 , знамо ми ста је колико је вазно да напредујемо у владавини права и свему другом сто морамо да урадимо“, рекао је Вуцић.

Он је навео да се преговори одвијају у оквиру ЕУ, и уколико зелимо неке од историјских сукоба да ресимо морамо то кроз „велике пакете“.

Каже и да се осмехне када неки то своде на нешто типа: теби три села, мени сест.. .

„Ако било шта буде, то мора да буде један свеобухватан пакет ресавања не само насих односа са Албанцима НА кИм, већ и ресавања и европског пута, напретка економије, и много тога другог“, навео је он и додао да је то много компликованије од онога што неких хоће да поједноставе.

„Нама је вазно дугороцно да имамо добре односе са Албанцима, надам се за 50 година и може да прерасте у пријатељство“, и додаје да би се тиме успоставила осовина север југ, освина мира и стабилнсти.

Ако Срби, као и Албанци, зеле да зиве у сопственим митовима и сукобима, нисам неко ко ће им испунити зељу, мада сумња да ће до спораузума лако доћи, закључио је председник Вучић.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

Loading...
loading...
Loading...