Србија

ВУЧИЋЕВ СТРАНИ ИНВЕСТИТОР: Чим је потрошио државне паре сели производњу у Албанију

Фабрика Јура отворена је у Лесковцу 2012. године за шта је добила субвенције државе Србије по око 7.000 евра за сваког новозапосленог радника и гарантовала да неће бити отпуштања у наредних пет година, таман док се за плате радника не потроше државне паре. Тих 5 година је прошло, Корејци нису лагали.

Оно о чему се недељама шушкало, данас је у корејској фабрици Јура Лесковац и званично саопштено, а то је да ће део производње из Лесковца бити пребачен у Албанију, а оно што је извесно у првом налету ће без посла остати 350 радника, који су наводно већ написани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама које је добио портал jugomedia.rs од радника Јуре, а оне њима саопштено од стрене менаџемента, из Лесковца се у Алабнију сели производња каблова за подне инсталације на којој раде, по једнима 1000, по другима 1500 радника из Лесковца и околине.

Својевремено је генерални директор Јуре изјавио да су лесковачки радници најбољи у систему ове глобалне компаније

„Страх је завладао у фабрици, али менаџери су покушали да га убалже тако што су нам рекли да неће сви остати без посла, већ само њих 350, они који су често користили боловања и они који нису могли да се уклопе у ритам рада“, прича један од радника коме не прети опасност да остане без посла.

Корејска Јура у Лесковцу поред постојеће подигла је и другу фабрику за око 500 људи, са савременом технологијом, па су менаџери данас објашњавали да ће један део од тих 1000 или 1500 радника бити пребачени у нову фабрику, док ће остали бити распоређени на другим радним местима у постојећој фабрици.

У Јури трентно ради 2.500 радника
„Менаџер је изразио жаљење што ће из фабрике отићи 350 људи, а нама осталима честитао останак“, прича наш саговорник.

Међутим, други радник, односно шеф смене, каже да су обећања Корејаца преко менаџера на „дугачком штапу“.

„Као прво, питање је када ће та фабрика да се отвори, јер по мојим информацијама ту ће радити велики број високообразованих људи, а неки радници су већ били на обукама у иностранству, међу њима они који никада нису радили у Јури. С друге стране, такође ми није јасно какву ће то они математику изводити са премештајем унутар прве фабрике, ако се зна да нема слободних места. Зато мислим да ових 350 неће бити једини који ће остати без радне књижице“, сматра наш саговорник.

Да подсетимо, фабрика Јура отворена је у Лесковцу 2012. године за шта је добила субвенције по око 7.000 евра за сваког новозапосленог радника и гарантовала да неће бити отпуштања у наредних пет година, таман док се за плате радника не потроше државне паре.

Отварање нове високо софистициране фабрике Јуре, где је најављиван пријем од 500 до 700 па и 1000 Лесковчана, очекује се ових дана.

Југмедии се нико није јављао на телефону са пре неколико месеци добијене визит карте једног од челника Јуре.

 

Извор: jugomedia.rs