Србија

ВУЧИЋУ СТИГЛА ПОРУКА ИЗ АМЕРИКЕ: Што се тиче Вучића и Косова…

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема решења за питање Косова и Метохије без САД, Немачке и Русије.

Вучић је на конференцији за новинаре са америчким сенатором Роном Џонсоном, на питање о томе да Русија тражи да се КиМ врати у правни систем Србије, а да САД и Немачка од Србије траже да призна независност, рекао да би било важно да велике силе подстакну разговор између Срба и Албанаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, сматра да је било какав споразум готово немогуће постићи, али, ако би се догодило да се то постигне, било би важно да то подрже велике силе.

Он је тако одговорио на питање како види најновију изјаву руског амбасадора да Косово треба „да се врати у правно и државно поље Србије, у складу са међународним правом“.

Додао је да није прочитао изјаву руског амбасадора, али да је Русија увек била на нашој страни, те разјаснио да кад каже на „нашој страни“ – мисли на страни међународног права, као што САД и Немачка сматрају да је међународно право било на њиховој страни када су признавали независност Косова, и у томе смо се разликовали.

„Управо то и јесте један од кључних разлога зашто нам је потребно решење којим ћемо и једни и други бити једнако незадовољни или макар помало задовољни“ рекао је Вучић и додао да је то питање одговорног и озбиљног односа.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да Косово треба да се врати у правно и државно поље Србије у складу са међународним правом.

У интервјуу за часопис Московског дрžавног института међународних односа Министарства спољних послова Русије Чепурин је рекао да је ситуација са Косовом иста као са Кримом, који је руска земље и вратио се Русији.

Постоји резолуција Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. године, према којој је Косово део Србије и не постоји никакав други међународни правни оквир, истакао је Чепурин, а пренео Спутњик.

Сенатор увек саслуша Србе

Председник Србије изјавио је да верује да ће Србија успети да изгради све боље односе са САД. Вучић је захвалио Рону Џонсону на посети и на томе што је увек био спреман да саслуша шта имају да кажу и Срби и Србија.

Пренео је да га је упознао и са својом посетом КиМ и приметио да су Амбасада САД и Џонсон боље упознати са садржајем његовог говора, него они који би требало, те да ту није имао шта да додаје.

„Рекао бих да би било важно када би имали више помоћи и подршке и из региона, Европе и света. Људи који би заиста хтели да чују шта неко стварно говори, а не да извлаче из контекста оно што им одговара, зарад политика које нису показале нарочити успех“, рекао је Вучић.

Рекао је да верује да ће из године у годину Србија успети да гради све боље односе са САД и да Џонсону за то припадају велике заслуге.

Вучић каже да Србија поштује Џонсона и да његове речи са поштовањем слушају у нашој земљи.

Рекао је, такође, да је то трећа посета Џонсона Србије и да показује чврсто опредељење и жељу да се убрзано развијају односи две земље.

„Најпре сам му захвалан што је од нашег првог сусрета био неко ко је хтео да саслуша спрску страну и шта Срби имају да кажу. То није случај у многим деловима света. Џонсон се увек залагао за мир и стабилност на Балкану, што је и политика коју Србија води“.

Вучић наводи да се Џонсон колико је то могуће залагао својим знањем, ауторитетом да помогне стварање окружења које би нас довело до компромисног решавања проблема Београда и Приштине.

Истиче Вучић да је увек најбоље разговрати о економским питањима пошто је заиста експерт у тој области.

Председник Србије каже да му се похвалио добрим резултатима Србије у економији и да Џонсона више брину политичке теме неко економске, где Србија има добре резултате.

Истакао је да би успостављање одрживог мира у региону отклонило проблеме у економији и допринело бољој будућности.

Каже да су разговрали о унарпеђењу односа Србије и САД у многим облатима и да постоји велики потенцијал за то.

„Хвала Трампу и Пенсу и Џонсону што хоће да чује став Србије и Беорада, немамо увек исте ставове и мишљења, али о томе разговарамо, трудимо се нађемо заједничке именитеље по свим важним питањима и да превазиђемо баријере и тешкоће, да направимо све боље односе између Србије и САД“, додао је Вучић.

Додао је и да ће имати радну вечеру, као и да их очекују и други састанци.

Џонсон: Нећемо наметнути решење, даћемо простор Вучићу

Амерички сенатор Рон Џонсон истакао је вечерас да ће америчка администрација под председником Доналдом Трампом подржати и дати простор председнику Србије Александру Вучићу да пронађе флексибилно решење за косовско питање.

„Ми знамо коју одговорност имамо и да имамо шта да понудимо. Нећемо наметнути никакво решење. Подржаћемо председника Вучића и дати му простора да пронађе флексибилно решење“, рекао је Дзонсон и додао:

„Имате храброг лидера. Он жели најбоље српском народу“, казао је Џонсон, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Србије.

Изразио је уверење да ће Вучић бити храбар да реши овај проблем, за шта може да рачуна, каже, на сву његову подршку.

„Даћу све од себе да вам дам подршку, као и људима који желе да се баве овим питањем, људима на Косову и у Србији, који се боре за мир и стабилност“, поручио је он.

Џонсон је истакао да амерички народ жели да види Србију успешну.

„Сви смо људска бића и желимо исте ствари – мир, безбедност, стабилну ситуацију, где можемо да дижемо породице, да имамо посао, просперитет, перспективу. Амерички народ жели то све за све на свету. А када ми обратимо пажњу на један део света, као што су Србија или Балкан, разумите да је то нешто што желимо за вас“, подвукао је он.

Џонсон је честитао Вучићу на економском напретку Србије, рекавши да САД воле да виде то.

Подсетио је да је америчка администрација недавно угостила српску премијерку Ану Брнабић и шефа српске дипломатије Ивицу Дачића поводом 100-те годишњице подизања српске заставе на Белој кући.

„Лепа је случајност што се то дешава у тренутку када постоји могућност напретка Србије и може дати решење за дуготрајни проблем, да се помогне да се стабилише не само Србија, већ цео Балкан“, објаснио је он.

Џонсон је истакао да је САД јасно колико је Србија битна за успех балканског региона у целини, као и важности да се косовски проблем реши.

Увек постоји могућност да Трамп дође у Србију

Амерички сенатор Рон Џонсон изјавио је да увек постоји могућност да председник САД Доналд Трамп посети Србију и да ће он то охрабрити, а председник Србије Александар Вучић додао да би то била велика и важна посета.

„Ја ћу то да охрабрим, али не контролишем његов распоред“ рекао је Џонсон на питање новинара да ли постоји могућност да председник САД Трамп дође у Србију, а Вучић, у шаљивом тону, додао да није то измислио и да му је Трамп то рекао.

„Он је то мени рекао, ја то нисам измислио. А, сад, једном ће ваљда да има времена, ја се надам и било би важно да председник Трамп дође“ навео је Вучић.

Како је рекао, од председника САД Џимија Картера ниједан амерички председник није долазио у Србију и то би блила велика и важна посета.

„Нисам глорификовао, већ критиковао Милошевића“

Председник Србије изјавио је да су неки у региону фалсификовали део његовог говора који се односио на Слободана Милошевића, јер, како је оценио, немају капацитет да се суоче са одговорном политиком, нити да воде такву политику.

„Ти и такви политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију. Ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе“, оценио је председник на заједничкој прес конференцији са сенатором Роном Џонсоном, поводом информација у региону да је „глорификовао Милошевића“.

„Свако ко је слушао мој говор у Косовској Митровици могао је да чује и разуме да је помињање Слободана Милошевића била не глорификација, већ, напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо водили“, рекао је Вучић и додао да су неки заборавили или испустили да пренесу све што је рекао.

Рекао сам, прецизирао је, да је рекао да је Милошевић имао највећу подршку, да је био велики лидер, али да су резултати његове политике били веома веома лоши.

„Тај, други део реченице су заборавили или испустили“, истакао је.

Како је навео, свако ко је пажљиво слушао, а неки новинари из региона јесу, а неки нису слушали, могао је да чује да је у Кососвској Митровици највише причао о нашим заблудама и грешкама, о путу у будућност и о неопходности другачијих односа Срба и Албанаца и приметио да никада мање аплауза није добио, али да мисли да му никада више људи није рекло да је говорио истину.

Додао је да су неки његов говор буквално фалсификовали, да је на њему да поштује претходнике, да има своје мишсљење, али да се трудио да их никада не напада због глупости, као, на пример, да ли је Милошевићева супруга неком помогла да добије стан или што му син има дискотеку.

„То је била не глорификација, већ напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо раније водили и то, што је разумео свако, са врло лошим резултатима по Србију“, рекао је Вучић и додао да је стога и навео да не треба више да гајимо култ гробова, већ живих, односно – не култ прошлости, већ будућности.

„А, зашто су то неки користили, извлачећи из контекста моје речи? То показује да нису спремни да се суоче са одговорном политиком и да нису у стању да је воде“, рекао је председник Србије.

Председник Србије је рекао да они политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију, а, ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе.

Вучић је додао да претичемо све земље у региону и по висини плата и пензија, да ћемо их ускоро све престићи, а да ћемо за три године престизати и друге земље.

„Многима не одговара успешна, демократска, богатија Србија, која чува мир и стабилност“, рекао је председник Србије.

 

Извор: Tanjug