Регион

Запад масовним демонстрацијама жели да свргне председника РС: Ево како Британци руше Додика

Спрема се хаос у Републици Српској

Први циљ је да до избора у БиХ и РС уопште не дође ако се процени да је Додик превише јак. Резервни план је да се не признају изборни резултати уколико председник Српске добије већину. Заједничко у оба сценарија су – масовне демонстрације. Политички противници Милорада Додика у Републици Српској и Босни и Херцеговини уз помоћ страних фактора, пре свега британских обавештајних структура, имају два плана како да спрече победу актуелног председника Републике Српске на општим изборима у БиХ, који су планирани за 7. октобар, сазнаје Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према незваничним сазнањима Спутњика, први циљ је да до избора уопште не дође у планираном времену, ако се оцени да је Додик превише јак, док је други план да се не признају изборни резултати, уколико Додикова СНСД добије већину.

Оба сценарија, тврде добро обавештени саговорници, предвиђају масовне демонстрације. Према нашим изворима, Британци су се посебно ангажовали у свргавању Додика са власти, јер је наводно америчка спољна политика везана за Балкан ослабљена под Трампом, а приближавање Додика и Србије Русији све је јаче.

– Познато је да се део Додикових ривала састаје са британским обавештајцима у Црној Гори, где се праве планови, вероватно за неку нову Украјину или нови Пети октобар, све са циљем да уклоне Додика са политичке сцене у БиХ – наводи извор.

Куда би могла да одведе ова опасна игра коју страни мешетари играју у Босни, за Спутњик објашњава Стевица Деђански. Он каже да ова ситуација није нова, али признаје да је притисак и те како појачан.

– Више пута је доказано да докле год је Додик на политичкој позицији у БиХ, они не могу да остваре своје циљеве који су против интереса српског народа. Посебно их нервира чињеница што се кандидовао за српског члана Председништва БиХ, где не може ништа да се одлучује без консензуса – наводи саговорник.

По његовим речима, сви сценарији имају за циљ да спрече Додика и његову политику да опстане у БиХ и РС, јер знају да се његово понашање и ставови неће променити већ само могу да буду жешћи.

– Зато је кључни притисак ка њему и ка Републици Српској. Сумњам да ће се ићи на опцију да не буде избора, јер то неће решити проблем Додиковим противницима јер избори могу да се одрже кадгод. Међутим, врло је могуће да после избора дође до одређених сукоба или да се не признају резултати избора, нарочито ако буде мала разлика у гласовима у корист Додика – уверен је Деђански.

Он није изненађен мешањем странаца у изборе у БиХ, а посебно Британаца, јер сматра да они морају да нађу своју позицију у геополитици, пошто напуштају ЕУ. Деђански наводи да они имају вековни интерес да контролишу овај регион, као и да је Босна сада погодна за њихов маневар.

Иначе, медији су још раније објавили да су Британске обавештајне службе успоставиле логистички и оперативни центар у Сарајеву с циљем слабљења позиције председника Републике Српске Милорада Додика пред изборе, а појачале су своје присуство и у Србији.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com