Регион

50 пољских специјалаца слетело у Сарајево на дан избора! Додику спремају македонски сценарио!

Моћницима са запада смета јака Република Српска

На интернационалном аеродрому Бутмир у Сарајеву у недељу на дан одржавања општих избора у БиХ слетело је 50 пољских специјалаца. Председник Републике Српске Милорад Додик, раније је упозоравао јавност да се у бази Бутмир код Сарајева налазе 2.000 припадника безбедносних снага, и да је на то месту прихватилиште за све „црне операције“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Питање је, међутим, због чега је баш 50 добро обучених пољских специјалаца слетело у Бутмир уочи избора у БиХ? Какав су исход очекивали и да ли је план био да се у БиХ направи македонски сценарио, када су стране силе са власти скинуле Николу Груевског и поставиле свог пијуна Зорана Заева.

Док су западњачки медији у БиХ промовисали опозицију, говорили о мешању Русије и Србије у изборни процес у тој земљи, управо ових 50 специјалаца који су послати из Пољске показују да је Запад хтео да умеша прсте у изборни процес у САД.

Војно-политички коментатор и новинар Мирослав Лазански сматра да би се могло радити о командо акцији која би могла довести и до политичких ликвидација, с обзиром да медијски притисци запада нису успели.

– Пољаци су највернији амерички савезници унутар НАТО, а не знам да ли се ради о стручњацима за неку врсту постизборне комбинаторике или медијског рата. Можда се ради о командо акцији. Прва фаза је предмедијски притисак и стварање атмосфере, уз помоћ пропагандно-психолошких тимова, пред избора, утицај на медије, стварање афера. Та фаза, очигледно није успела. Сад иде друга фаза, која се састоји у непризнању избора од стране опозиције, притисак на ЦИК, што исто раде пропагандно-психолошки тимови. Ако то не донесе резултате које Запад очекује, трећа фаза може бити гола употреба физичке силе. У тој фази неко од политичара евентуално може бити отет, убијен, то одрађују специјалци. Мета могу бити и политичари из власти, али и из опозиције. Кад говорим о политичарима опозиције, мислим ту на операције под лажном заставом, како би се створио хаос – упозорава Лазански.

Војно-политички коментатор скреће пажњу и на све јачу Додикову позицију у БиХ.

– Поставља се питање власти унутар саме Федерације. Додику фале, ја мислим, још два посланика да у парламентарној скупштини БиХ има могућност да блокира сваку одлуку и на нивоу БиХ, и одлуку Савета министара. Савет министара неће моћи формирати без њега. То што појачавају са командосима вероватно је у циљу неке радикалне насилне акције. Не ради се о великом броју за чисто војну акцију, у смислу појачања снага ЕУФОР-а, већ се очито ради о томе да ти војници имају јасан задатак И то специјалан – сматра војнополитички коментатор.

Говорећи о македонском сценарију, Лазански ипак сматра да је Додик није оно што је био Грујевски.

– Врло је тешко сад за њих да спроведу такву акције јер је Додик убедљиво победио. Треба сачекати да видимо проглашење званичних резултата и како ће изгледати притисци у том периоду – јасан је Лазански.

Председник СРС др Војислав Шешељ упозорава председника РС Милорада Додика да не иде необезбеђен у Федерацију.

– Мора Додик да се пази и нек се држи српског дела Сарајева, нек тамо отвори канцеларију и видео-линком нека држе састанке. Не сме нигде да оде где га неће бранити озбиљне и оспособљене полицијске јединице. Мислим да је план да га ухапсе и да му суде, а видели смо у Хашком трибуналу, кад човека ухапсе, није важно за шта ће да му суде, за шта им падне на памет – упозорава Шешељ.

Лидер радикала очекује да, ако загусти, и СДС би се могао определити за патриотску опцију.

– Американци ће ићи на македонски сценарио, али Додикова победа је толико убедјива да је тешко спровести, осим ако га ухапсе – подсећа Шешељ и додаје да запад може ићи и на физичку ликвидацију политичара.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да се ради о обавештајцима, који су стручњаци за специјални медијски рат, а да већ постоје подаци о британским специјалцима који су се умешали у изборе у БиХ.

– Они већ раде на реализацији македонског сценарија у РС, а то ће сад после избора бити интензивирано – сматра аналитичар.

Он додаје да западњаци у наредном периоду могу организовати немире, како би поновили македонски сценарио.

– Нема сумње да су очекивали да буде неизвестан резултат, па да онда оптуже власт за крађу. Овако су добили резултат где нема никакве дилеме да је све легално, тако да сад не могу ништа да ураде, али у наредном периоду могу организовати немире како би поновили оно што смо видели у Македонији – каже Анђелковић.

Очигледно је да моћницима са запада смета јака Република Српска и да су се надали другачијем исходу избора, супротном од воље грађана, како би могли да створе БиХ као централизовану земљу и тако потпуно униште Републику Српску.

 

Извор: Srbija Danas