Издвајамо Русија

АМЕРИ У ПАНИЦИ: Нова руска хиперсонична ракета мења правила игре

Русија развија нову генерацију оружја у циљу испуњавања руске војне доктрине оријентисане на одбрану.
Руска 40Н6 земља-ваздух ракета са хиперсоничном брзином од 14 Маха (око 17.000 км/х) ће променити правила игре за руске оружане снаге и њихове савезнике, пише издање америчког Милитарy Wатцх.

“40Н6 ракета користи путању која је јединствена за муницију земља-ваздух, пењући се на висине и до 30км пре него што се оштро спусти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Платформа користи активну радарску главу за пењање на одређену висину пре него што пређе на режим претраживања и уништења. Ово је кључно за омогућавање ракетама да погоде мете на ниским висинама са екстремних раздаљина знатно испод радијског хоризонта.

Ракета може да погоди мете које делују на висини од само 5 километара – што представља смртоносну претњу не само за борбене авионе, већ и за транспортне и борбене хеликоптере,“ објашњава портал.

Свеукупно, руске ваздушно-космичке снаге ће примити у службу више од хиљаду јединица ове ракете до 2027. године, које ће наоружати комплексе ваздушне одбране С-400.

Међутим, такве земље као што су Турска, Алжир, Белорусија, Индија и Кина, већ су изразиле жељу да их добију. Поред тога, очекује се да се Саудијска Арабија, Ирак и Мароко придруже листи купаца.

Како чланак објављен у америчком издању објашњава, “нова ракета ће проментити правила игре у бројним ратним пољима, укључујући Европу, Тајвански мореуз, Кашмир, Доклам висораван, и потенцијално Северну Америку и Персијски залив.“

“Иако се С-400 показао као веома популаран извоз, упркос претераним мерама које су САД предузеле да ограниче његову продају, Русија нуди знатно јефтинију варијану система ком недостаје 40Н6 у његовој одбрани.

Такав систем би задржао максималан домет од 250 км користећи 48Н6Е3, и иако ова ракета нема способности удара преко хоризонта, брзину или висину 40Н6, она задржава импресивну прецизност, напредне анти-стелт могућности и домет који надмашује онај који било који западни противавионски ракетни систем тренутно има у служби,“ објашњава чланак.

“Упркос напредним способностима 48Н6Е3, 40Н6 остаје далеко изнад било које конкуренције – а модерне руске платформе ваздушне одбране дугог домета, распоређене без таквих система, биће знатно више ограничене у својој свестраности и својој могућности да угрозе непријатељске авионе при екстремним раздаљинама,“ закључује чланак.

 

Извор: Wебтрибуне.рс