Издвајамо Русија

АМЕРИ У ПАНИЦИ: Нова руска хиперсонична ракета мења правила игре

Русија развија нову генерацију оружја у циљу испуњавања руске војне доктрине оријентисане на одбрану.
Руска 40Н6 земља-ваздух ракета са хиперсоничном брзином од 14 Маха (око 17.000 км/х) ће променити правила игре за руске оружане снаге и њихове савезнике, пише издање америчког Милитарy Wатцх.

“40Н6 ракета користи путању која је јединствена за муницију земља-ваздух, пењући се на висине и до 30км пре него што се оштро спусти.

Платформа користи активну радарску главу за пењање на одређену висину пре него што пређе на режим претраживања и уништења. Ово је кључно за омогућавање ракетама да погоде мете на ниским висинама са екстремних раздаљина знатно испод радијског хоризонта.

Ракета може да погоди мете које делују на висини од само 5 километара – што представља смртоносну претњу не само за борбене авионе, већ и за транспортне и борбене хеликоптере,“ објашњава портал.

Свеукупно, руске ваздушно-космичке снаге ће примити у службу више од хиљаду јединица ове ракете до 2027. године, које ће наоружати комплексе ваздушне одбране С-400.

Међутим, такве земље као што су Турска, Алжир, Белорусија, Индија и Кина, већ су изразиле жељу да их добију. Поред тога, очекује се да се Саудијска Арабија, Ирак и Мароко придруже листи купаца.

Како чланак објављен у америчком издању објашњава, “нова ракета ће проментити правила игре у бројним ратним пољима, укључујући Европу, Тајвански мореуз, Кашмир, Доклам висораван, и потенцијално Северну Америку и Персијски залив.“

“Иако се С-400 показао као веома популаран извоз, упркос претераним мерама које су САД предузеле да ограниче његову продају, Русија нуди знатно јефтинију варијану система ком недостаје 40Н6 у његовој одбрани.

Такав систем би задржао максималан домет од 250 км користећи 48Н6Е3, и иако ова ракета нема способности удара преко хоризонта, брзину или висину 40Н6, она задржава импресивну прецизност, напредне анти-стелт могућности и домет који надмашује онај који било који западни противавионски ракетни систем тренутно има у служби,“ објашњава чланак.

“Упркос напредним способностима 48Н6Е3, 40Н6 остаје далеко изнад било које конкуренције – а модерне руске платформе ваздушне одбране дугог домета, распоређене без таквих система, биће знатно више ограничене у својој свестраности и својој могућности да угрозе непријатељске авионе при екстремним раздаљинама,“ закључује чланак.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2018.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031