Издвајамо Свет

АНАЛИЗА ЗАПАЊИЛА ПЕНТАГОН: Друга флота америчке морнарице је глинени голуб за руске ракете

САД више немају капацитет да воде поморски рат против Русије источно од Гренланда. Сједињене Државе су у изолованом географском положају али имају најмоћније поморске снаге.

Могу да интервенишу било где у свету. Ипак, амерички министар Рајан Зинке изјавио је у Питсбургу, током састанка Савеза потрошачке енергије, да је могућност да САД наметну блокаду Русији у Црном мору и Медитерану готово равна нули. То је зато што нове руске хиперсоничне ракете Кх-48М2 Кинжал и 3М22 Циркон могу неутралисати поморску групу САД-а, из Гибралтарског мореуза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика Британија је најавила да ће послати 800 командоса у Северну Норвешку како би се супротставили потенцијалној “руској“ агресији.

Усред распоређивања додатних НАТО трупа у балтичким земљама и Пољској, америчка морнарица је најавила поновно активирање своје Друге флоте, седам година након деактивације. Ова америчка поморска сила мора деловати на Северу, Балтику и Арктичком океану.

Енклава Каљининграда на Балтику и гасовод Северни ток су главне рањивости Русије на источном боку НАТО-а. Да ли САД, уз подршку НАТО-а, користе своју Другу флоту да наметну поморску блокаду против Русије у Атлантику, Балтику и Арктику? Носачи авиона не ризикују да делују на Арктику, јер могу бити блокирани ледом. Што се тиче друге две области, могуће је да делују тамо, али без неке шансе за успех.

Русија може да нападне било коју поморску групу која би покушала да организује блокаду. Како? Лансирањем хиперсоничних ракета на бродове, чим ови бродови уђу у мореуз Скагерак, који повезује Северно море са Балтиком.

Штавише, руске подморнице са нуклеарним погоном, наоружане са хиперсоничним ракетама, могу погодити било коју америчку поморску групу са којом се сусретне када је на 1.000 км од источне стране Атлантског океана, на југу Исланда.

Руси такође могу лансирати Кх-47М2 хиперсоничне ракете које носе бомбардери дугог домета Ту-160 и Ту-23М3, ако америчка поморска група достигне Јужни Грендланд. Како би избегли пресретање, руски авиони прелазе одозго са северног пола.

Какве су шансе да ће америчка поморска група преживети? У случају напада помоћу хиперсоничних ракета, Пентагон би имао врло мало времена да реагује. То је због велике брзине којом се ове ракете померају и минимум времена потребног за хиперсоничне ракете да уђу у реакциону зону АА система.

Кинжал ракета има домет од 2.000 км, брзину од 12.250 км/х и максималну висину за прелазак од 40.000 до 50.000 метара. Циркон ракета има домет од 1.000 км, брзину од 9.800 км/х и максималну висину за прелазак од 40.000 метара.

Вероватноћа уништавања носача авиона са ове две врсте хиперсоничних ракета, пробијајући АА одбрану је 88%. То значи да ће, ако се лансира 100 хиперсоничних ракета, 88 пробити АА одбране и уништити своје циљеве.

Пременимо математику на конкретан случај САД: ако се 11 руских хиперсоничних ракета лансира против 11 постојећих америчких носача авиона, само 1,3 ракете неће успети да достигне свој циљ. То значи да ће, након прве олује руских хиперсоничних ракета, бити само два носача авиона у Пентагону, од којих би један већ био оштећен. Ово би била веома озбиљна катастрофа за америчку морнарицу.

 

Извор: Wебтрибуне.рс