Регион

БАКИР ЗАРАТИО СА АМЕРИМА, НЕ ДА ИМ ПОДАТКЕ О МУЏАХЕДИНИМА: Лидер СДА прешао границу после које нема повратка!

Бакир Изетбеговић, одлазећи бошњачки члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА), заратио је са Американцима и стао у заштиту муџахедина

Наследник Алије Изетбеговића спречио је, наиме, потписивање Меморандума о разумевању између БиХ и САД о размени података у вези са безбедносним проверама и тероризмом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сносиће одговорност
Изетбеговић је на консултативном састанку који претходи свакој седници Председништва БиХ одбио да се сагласи са предлогом да се питање сарадње са САД стави на дневни ред.

Саговорници Информера кажу да Изетбеговић овако покушава да заштити терористе. Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић наводи да је Изетбеговић први пут „стисао петљу“ и супротставио се Американцима.

– Изетбеговићево одбијање потписивања меморандума неће проћи некажњено. Остаје још само да се види које ће и какве тачно санкције добити… Све ово има везе са његовим идеолошким уверењем. Радикално исламистичка уверења не дозвољавају му да осуди терористе које је његов отац Алија довео у БиХ. Његова политика је неодвојива од турских интереса, а Исламску државу су створиле Турска и Катар. Поред идеолошких, постоје и безбедносни интереси, јер СДА рачуна на те екстремисте. Држе их да би притискали хришћане у земљи и да би били карта у будућем рату који би сами могли да изазову… – наглашава Галијашевић.

Аналитичар Анђелко Козомара сматра да лидер СДА ову одлуку није донео самостално, већ да се консултовао са неким од страних ментора.

– Ни њему ни међународним заштитницима, који 28 година прикривају злочине Бошњака и муџахедина у БиХ, не одговара да се сазна истина о протеклом рату. Још мање им одговара да свет види да је БиХ полигон за скривање и припрему исламских терориста који шире злочине свуда по свету. Та истина би највише погодила управо САД као водећег протектора у БиХ, па верујем да је Изетбеговић одлуку да не потпише овај меморандум донео уз претходни договор са другом страном. Ипак, он одлази из Председништва, а ни Бошњацима ни Американцима не одговара обелодањивање оваквих података. Овако ће се у јавности створити слика да су Американци били вољни да нам помогну, али ‘екстремиста’ Изетбеговић није прихватио руку… – подвлачи Козомара.

Нови муслимани
Декан Факултета безбедности у Бањалуци Предраг Ћеранић оцењује да Изетбеговићево одбијање сарадње и те како има везе са заштитом муџахедина.

– Прича о радикализму и тероризму у БиХ почиње формирањем Ел Муџахида, првог Ал Каидиног одреда у Европи. Довољно је присетити се Изетбеговићевих изјава о „новим муслиманима“, како је означио припаднике вехабијског покрета који је требало да домаће муслимане уче „изворном исламу“, а уједно да изврше исламизацију тзв. Армије БиХ. Нико од припадника овог одреда није процесуиран за тешке злочине као што је ритуално одсецање глава заробљеним српским војницима у Возући… Нису расветљени ни канали којим су долазили у БиХ нити су познати начини на који су по завршетку рата пребацивани на Косово, где су се са ОВК борили против оружаних снага тадашње СР Југославије. Тако ствари стоје и данас – закључује Ћеранић.

 

Извор: Informer.rs