Издвајамо Регион

БАЛКАН БУРЕ БАРУТА! САД наоружавају Хрватску борбеним хеликоптерима, Србија има одговор, ту су браћа Руси…

Сједињене Америчке Државе донирале су Хрватској два борбена хеликоптера УХ-60 „Блацк Хаwк“, пише загребачки портал „Индекс“. У наоружању војске Србије пандан овим хеликоптерима су руски МИ 17. Војни стручњаци годинама воде расправе која од ове две летелице је боља

Како портал наводи, хрватски министар одбране Дамир Крстичевић је још прошле године потврдио да се са САД преговара о набави два тактичко-транспортна хеликоптера „Блацк Хаwк“, а према најновијим информацијама, два таква хеликоптера јуче су слетела у Загреб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ће се то догодити, Крстичевић је „увијено“ најавио почетком недеље када је приликом најаве велике војне вјежбе Велебит 18 – здружена снага изјавио: „Желим вас позвати и у онај други петак кад ћемо овде представити једно ново, јако средство ХВ-а. За сад бих стао на томе.“

Преговори с САД су, јавља одбрамбени портал Обрис.орг, резултирали договором о америчкој донацији два хеликоптера „Блацк Хаwк“ нашој војсци.

Ради се о два хеликоптера с богатим пакетима додатне опреме, а донација је вредна око 55 милиона долара. Преговори су се, јавља портал Обрис.орг, водили у САД-у и Загребу с представницима Пентагона и компаније“ Лоцкхеед Мартин“.

Али, како се наводи, таква донација не долази без обавеза за хрватску страну па тако Американци траже да се донација два „Блацк Хаwк“ веже за обавезу да Хрватска у догледно време набави још хеликоптера истог типа.

Хеликоптери америчке војске „Блацк Хаwк“ су, признаје то чак и америчка страна, мање способни за неке мисије ваздухопловства од руских МИ 17.

Пре свега „Блацк Хаwк“ може да понесе много мање терета од Ми-17. Штавише, руски Мил може да понесе готово двоструко више од свог америчког пандама, а за разлику од Ми-17 од „Блацк Хаwк“ може летети на високим надморским висинама.

С друге стране, америчке летелице су боље кад је реч о манервисању.

Поређење америчког УХ-60 „Блацк Хаwк“ и руског МИ 17 можете да погледате у следећм видео запису!!!

 

Извор: Информер/Медији