Свет Србија

Балкан и даље ТРН У ОКУ Американцима: Вашингтон неће да препусти регион Русима и Кинезима

Помоћник државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Вес Мичел изјавио је да ривали Америке шире политички, војни и трговински утицај широм Балкана.

Стејт департмент је синоћ саопштио да је Мичел то поручио на конференцији Атлантског савета одржаној у Вашингтону, на којој је подсетио да се следеће године обележава три деценије од краја комунизма у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пре скоро 30 година нације широм централне Европе, многе од њих са древном традицијом независности, ослобођене су дуге комунистичке тираније – навео је Мичел.

Приметио је, међутим, да данас постоји ново надметање за утицај у свету.

– Данашње геополитичко надметање снажно се осећа у централној и источној Европи. Од Балтика до Јадрана, широм Балканског полуострва и кроз Кавказ ривали Америке шире сопствени политички, војни и трговински утицај. Русија је поново војни фактор у овом региону, након инвазије у Грузији и Украјини. Далеко преко (сопствене) границе, у земљама централне Европе, Русија користи манипулативну енергетску тактику, корупцију и пропаганду како би изнутра ослабила западне нације и поткопала њихове везе са САД – рекао је Мичел.

Констатовао је и да је први пут у историји Кина постала велики играч у централној и источној Европи, наводећи да Пекинг користи дипломатију „дужничке књиге“ да акумулира инфраструктуру и натера мање нације на уступке.

– Ова тактика одраз је кинеског понашања на међународном нивоу, где је Пекинг ангажован у непоштеној трговинској пракси која укључује крађу ИП адреса, привредну шпијунажу и дампинг цене – казао је Мичел.

Подсетио је да је 2008. године Кина инвестирала мање од милијарде долара у Европи, а 2017. кинеске стране директне инвестиције у Европи износиле су 42 милијарде долара, а укупне инвестиције 318 милијарди долара. Последњих година, додао је, Кина је преузела контролу над 360 европских компанија и сада поседује или контролише скоро десетину целокупних лучких капацитета Европе.

 

Извор: Tanjug