Издвајамо Србија

ББЦ: Србија и НАТО остављају бомбардовање иза себе, У ВАЗДУХУ МИРИШЕ ПОМИРЕЊЕ?!

Како се приближава две деценије од НАТО бомбардовања, делује да би се у ваздуху могло осетити помирење, пише ББЦ

У тексту под називом “Сада сви заједно: Србија и НАТО оставили бомбардовање иза себе”, поводом одржавања цивилне вежбе Србије и Алијансе о управљању последицама ванредних ситуација, ББЦ наводи да Србија и НАТО бомбардовање остављају иза себе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за ББЦ, како наводи британски јавни сервис, да осећа да је време за Србију да преиспита негативна осећања према НАТО.

– Мислим да је све то због емотивних питања – углавном због 1999. године и питања Косова. То је нешто на чему морамо да радимо – и то је нешто што ћемо радити у будућности. Мислим да ћемо након неког времена, морати да поставимо ствари на рационалније основе. И то ће се догодити – рекао је Вучић.

Подсећајући да се химна НАТО не чује често у Србији, ББЦ напомиње да је она ове недеље одјекивала у Младеновцу јер је Србија по први пут била домаћин великих вежби предвођених НАТО, али истиче да Срби нису заборавили “акције НАТО” 1999. године.

– Друге бивше југословенске земље можда су се придружиле НАТО, али се јавно мњење у Србији и даље снажно противи томе – напомиње британски јавни сервис.

ББЦ примећује да су Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг усправно стајали док је интонирана химна, док се иза њих налазио амблем у којем су спојене српска застава и лого НАТО-а, те сматра да би та сцена “могла бити шок за оне који Београд сматрају верним савезником Москве”.

Британски сервис, међутим, напомиње да Србија дуго води политику војне неутралности, а да њени војници редовно учествују у вежбама које оргаизују и Русија и НАТО.

Подсећа и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да је партнерство са Србијом постало још важније, али истиче да је питање да ли је Србија спремна да прихвати ближе односе са НАТО.

Како наводи, шетња Београдом, где се могу видети мурали и графити против НАТО, потврђује да је сећање на бомбардовање и даље болно за многе људе.

Преноси и изјаву директора Београдског института за европске студије Мише Ђурковића, који сматра да се тешко може видети промена ставова.

– Након 2000, земље НАТО наставиле су да воде општу регионалну политику овде веома засновану на двоструким стандардима. Људи долазе до веома логичног закључка да НАТО не ради много ствари, које би побољшале њихов поглед на Запад – каже Ђурковић.

С друге стране, наводи ББЦ, има оних који су убеђени да је неизбежно да ће Србија наставити да се краће даље ка Западу, имајући у виду да су преговори о њеном приступању ЕУ у току.

Једна од њих је и директрока Центра за ервоатланске студије Јелена Милић, која каже да “сви можемо много да добијемо”.

– Земља се приближава политичком Западу, за сада војно неутрална, али уз процес ЕУ интеграција који би могао да доведе до демократског надзора над војском. Али најважније, пресецање кључног пута руског утицаја у региону – рекла је Милић.

ББЦ наводи да би се вежба Србије и НАТО о управљању последицама ванредних ситуација пре би се могла схватити здраво за готово, него као знак било какве промене лојалности.

– Али како се приближава 20. година од бомбардовања НАТО, делује да би се у ваздуху могло осетити помирење, пре него узајамне оптужбе – закључује британски јавни сервис.

 

 

Извор: Тањуг

loading...
Loading...