Издвајамо Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ТУЖИЛАЦ ШОКИРАО СВЕТ: САД и НАТО су убили СФРЈ а затим и Милошевића да би Балкан био…

Бившег председника СРЈ Слободана Милошевића убили су Америка и НАТО, тврди познати амерички адвокат и некадашњи федерални тужилац САД Ремзи Кларк! Он сматра и да је својевремено требало спровести темељну истрагу свих пропуста у случају Милошевићевог лечења током боравка у Хашком трибуналу.

– Ниједно одговорно руководство или обавештена јавност нису смели да допусте да се не спроведе темељна истрага свих пропуста које је починио суд када се није обазирао на онолике захтеве да се нешто предузме у циљу заштите здравља председника Милошевића. Последњи такав апел датира само који дан пре његове смрти, јер је пре тога у судници свако могао да се увери да је његово стање критично. Неко је морао да буде одговаран за тај тако трагичан пропуст – написао је Кларк у тексту о Милошевићу, који је својевремено објављен у књизи „Таквог га знам“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кларк, који је био и копредседник Међународног комитета за одбрану Милошевића, оцењује да светским силама није одговарала велика Југославија и да су зато убили ту државу, а потом и њеног лидера. Како истиче, после његове смрти се јасно видело да је потреба да се створи јака конфедерација балканских држава, Словеније, Хрватске, Босне, Србије, Косова, Црне Горе, Македоније и других, још шира од Југославије, већа него икада.

– Тамо неће бити никаквих јаких или независних привреда, никакве привредне сарадње у региону, никакве одбране од експлоатације, никакве заштите људских права – питајте Роме који су најурени с Косова – никакве јединствене владе способне да заштити заједничке интересе народа и промовише опште благостање у региону и никаквог трајног мира – без такве федерације – написао је Кларк и додао:

– Чак ни појединачним чланством у ЕУ, сепаратне, мале балканске државе остаће најсиромашнији, најексплоатисанији и најнебезбеднији део Европе – немоћан међу великим силама и привредама са континента – лишен подстицајне југословенске идеје и њене стварности. И то је разлог што су САД и НАТО убиле Југославију и њеног лидера Слободана Милошевића.

Саветодавац
Од Милошевића добио милион долара

Милошевић је, како је Курир раније писао, Кларку својевремено дао милион долара за само један долазак у Београд и саветовање у вези са оптужбама из Хага. Наиме, чим је подигнута оптужница, Милошевић је звао Кларка ради саветовања, али је такође веровао и да он својим утицајем може да покуша да га спасе од одласка у Хаг, који га је тражио због злочина из деведесетих.

Ко је Ремзи Кларк
Одликовао га Николић

један од најпознатијих правника у САД
био ангажован у администрацијама председника САД Кенедија и Џонсона
био помоћник и заменик државног тужиоца, а онда и државни тужилац
деведесетих осуђивао нападе на Србе у Босни
био противник бомбардовања Југославије 1999.
Томислав Николић га, као председник Србије, одликовао 2012.

 

Извор: Курир.рс