СРБИЈА ЈАВЉА

Бошњаци хоће да забране Његоша и Киша у Црној Гори, а разлози су срамни

Бошњаци траже да из школских програма уклоне књиге „Горски вијенац“ Петра ИИ Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша. Захтев је упућен Црној Гори, али и Србији, Хрватској, Македонији.

Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ), Бошњачко национално веће у Црној Гори, Бошњачко национално веће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација упутили су апел министарствима просвете и културе Црне Горе да у складу са својим законским овлашћењима и дужностима покрену поступке забране и уклањања из својих школских програма две књиге „Горски вијенац“ Петра Првог Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исти захтев је послат и министарствима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској и Словенији. У образложењу наведене иницијативе наводи се да је „садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима“, пише „Дан“.

Они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Киша, члана Српске академије наука и уметности, јеврејског порекла, да су својим делима, односно „мржњом према исламу и муслиманима“, створили извор мржње и сукоба између народа који живе на тлу бивше СФРЈ.

– Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведених књига допринела да држава Босна и Херцеговина постане место које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двеју кључних националистичких идеологија 20. века, односно великосрпске и великоцрногорске идеологије, које су биле пројициране кроз агресију против БиХ, када је почињен геноцид над Бошњацима – наводи се, између осталог, у образложењу, где се додаје да су поменута дела, осим што су националистичка, такође и расистичка.

Аутори иницијативе пореде дела Његоша и Киша са Хитлеровим и додају и да се противе да било која награда носи име поменутих писаца.

– У овом контексту, апелујемо на Владу Црне Горе и позивамо премијера и министре да пониште одлуку о тзв. „Његошевој награди“ и да на тај начин искажу поштовање према муслиманским жртвама, Бошњацима и Албанцима, које су почињене у Црној Гори од „истраге потурица“, па до ратова деведесетих година прошлог века – истичу бошњачке организације, које Влади Црне Горе дају рок од 100 дана да поступи по захтеву, пре него што се обрате институцијама ЕУ, УН, као и другим међународним организацијама.

У Министарству просвете Црне Горе су одговорили да не планирају да мењају постојећи план и програм.

– Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад нису били препрека, већ напротив – саопштила је за „Дан“ портпаролка тог ресора Милица Лекић.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com