Издвајамо Свет

БРИТАНЦИ У НОВОМ НАПАДУ НА ПУТИНА ПРЕКО БИВШЕГ РУСКОГ АГЕНТА: Путин је отровао шпијуне да би спасао Трампа

Британски медији су пренели нове оптужбе против Путина: Руски председник Владимир Путин је наводно наредио руском шпијуну Александру Мишкину да новичоком убије британског шпијуна који је у јавност изнео све тајни досије о Трамповим секс акцијама у Русији, тврди бивши руски агент Борис Карпхичков, преноси Мирор.

Мишкин (39) је користио алијас Александар Петров како би уклонио бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипала и његову ћерку Јулију у марту ове године.

Откривено је да је његов сарадник Руслан Боширов, заправо пуковник Анатоли Чепига у организацији ГРУ, а да је Мишкин наводно доктор у истој војно-обавештајној организицији руске војске.

Он се сада суочава са оптужбама да је планирао да искористи исти нервни гас новичок на бившем агенту МИ6 Кристоферу Стилу, када је боравио у Британији пре 12 месеци.

Бивши КГБ-ов агент Борис Карпхичков (59) истиче да је Мишкин био део ГРУ-а и да је крајем фебруара 2017. ушао у земљу.

Према информацијама које му је дао ГРУ, они су били у Великој Британији како би убили Стила (54), по наређењу Путина, преносе британски медији.

– Речено ми је да су хтели да ликвидирају Стила користећи исто средство као на Скрипалу. Надлегали су Стилову кућу и канцеларију у Лондону – рекао је он.

Одлука да се овако поступи је наводно донета након што је Стил објавио досије о Трампу на 35 страница. Овај документ се углавном односио на његове акције са проституткама у Москви 2013. године.

Такође је Стил истицао да је Трамп и раније сарађивао са Путином, наводећи да Руси поседују компромитујући материјал о њему. Амерички председник је одбацио ове тврдне које је Стил навео.

Карпхичков је рекао да му његов извор тада није открио Мишкинов идентитет. Он и Стил су били на мети руских агената, као и сам Скрипал, преносе британски медији.

Додаје да је наводно првобитно било планирано да ФСБ убије Скрипала, али да је тај посао додељен организацији ГРУ. Према томе, Карпхичков је уверен да је Путин знао за операцију.

 

 

Извор: thesun/Telegraf.rs