Србија

Британски дипломата: „Смешно је у Уставу задржати да је Косово део Србије, када је реалност потпуно другачија“

Дијалог са властима у Приштини обележило је више успеха, него назадовања у односима. Дијалог није мртав, али је смешно задржати у Уставу да је Косово део Србије када је ситуација у реалности другачија, каже бивши посредник у дијалогу Београда и Приштине, британски дипломата Роберт Купер.

По питању улоге Европске уније (ЕУ) у целом процесу дијалога Београда и Приштине, он сматра да је једина грешка Брисела што није инсистирао на „имплементацији договореног на обе стране“. То је, каже, кључни недостатак што је утицало на изражено неповерење између обе стране и данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– „Смешно је задржати у Уставу да је Косово део Србије, када је ситуација у реалности потпуно другачија – поручује британски дипломата за „Еуропеан Wестерн Балканс“.

Он такође наводи да није сигуран да ће постизање споразума о нормализацији односа укључивати Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову.

– Не сматрам да је идеја о ЗСО лоша, Срби су мањина на Косову, па можда би се тако осећали комфорније – додаје Купер.

Каже и да не мисли да је процес неуспешан, али и да се радује што је достигао овај ниво који сада постоји између председника Вучића и Тачија.

– Они сада разговарају о битним стварима и све у свему, реч је о позитивној причи – сматра Купер.

Он не мисли да је ЕУ променила став по питању коначног решења када је реч о размени територија, већ да Брисел и даље разматра велики број отворених опција.

Не сматрам да ће размена територија бити најбоље решење. По мом мишљењу, најбоље решење ће бити оно које ће унапредити односе Београда и Приштине. Ако се дође до споразума, онда тај споразум треба да води обе стране ка заједничкој сарадњи – истиче Купер.

Такође, он наводи да не мисли да је дијалог „мртав, како тврде политичари у Приштини и Београду. Британски дипломата сматра да је реч само о промени оквира самог дијалога.

– Са теничког нивоа прешао је на политички у 2012. години. Сада је дошао на ниво где ће се, највероватније, постићи најбољи споразум ако представници Београда и Приштине преговарају без спољних посредника – закључује Купер.

 

Извор: Tanjug