Издвајамо Регион

ЦЕО БАЛКАН ОВО ЧЕКА: Због новог немачког закона спрема се егзодус радника из Србије и региона

У државама Западног Балкана с нестрпљењем се очекује нови немачки закон о усељеништву, који ће либерализовати могућност добијања запослења у Немачкој.

Верује се да ће нови закон још више подстаћи одласке људи из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније, ако у међувремену буду укинуте радне визе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција „Анадолија“, преноси Спутник, затражила је од Амбасаде СР Немачке у БиХ информацију о најави немачких власти да се од 1. јануара 2019. године поједностављује процес запошљавања радника са простора Западног Балкана у Немачкој.

Најављено је да Немачка доноси нови закон, па је турска агенција затражила одговоре на следећа питања: да ли ће убудуће бити потребно прибављање радних дозвола, да ли ће бити посебно наглашени профили занимања који ће бити обухваћени законским олакшицама, колико је током ове и прошле године издато радних дозвола за рад у Немачкој…

„Будући да је нови закону о усељеништву још у раној фази расправе, молимо за разумевање да тренутно не можемо да говоримо о могућим ефектима закона“, наведено је у одговору Амбасаде Немачке у БиХ.

Многи грађани земаља Западног Балкана, у којима су и даље ниске зараде оних који раде и висок проценат незапослених, у протеклом периоду одлучили су се на одлазак у земље Западне Европе, првенствено у Немачку, како би пронашли запослење и осигурали егзистенцију себи и својим породицама.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com