Издвајамо Србија

ЦИА ТВРДИ: ИСИС спрема напад на Србе са Косова, постоји ВЕЛИКА ОПАСНОСТ!

Џихадисти од 2016. планирају напад на Грачаницу, Пећку патријаршију, Митровицу, Призрен… Удар на Србе требало да предводи Бујар Бехрами, а напад је 2017. одложен када је у Сирији погинуо Лавдрим Мухаџери
Терористи ИСИС припремају покољ Срба на Косову и Метохији, а главне мете су им Грачаница, Пећка патријаршија, северна Косовска Митровица и Призрен.

Џихадисти удар на Србе планирају још од 2016. године, а целу акцију требало је да предводи Бујар Бехрами, који је са још петорицом помагача (видите оквир) недавно ухапшен и оптужен за тероризам. Општи напад на Србе на Косову одложен је прошле године када је у Сирији погинуо Лавдрим Мухаџери, главни терориста са Косова…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Веза са Албанијом

Све су ово сазнања америчке обавештајне службе ЦИА, до којих је дошла уз помоћ шиптарских безбедњака из Албаније и са Косова! Оперативци ЦИА упозоравају да је опасност од напада ИСИС у јужној српској покрајини и даље ‘веома реална и велика’.

Како су пренели албански медији, Бујар Бехрами, који је у Приштини оптужен за тероризам, требало је да направи групу ‘Помагачи Исламске државе у земљи орлова’ и да крене у нападе по Косову, Македонији и Албанији. Он је током истраге признао и детаљно описао планирање оружаних акција, регрутацију бомбаша-самоубица, а одао је и локације на којима је складиштено оружје.

– Моја идеја била је да нападнемо православне објекте у време њихових верских празника. На Гуглу и Википедији истраживао сам где се те њихове цркве налазе, који су снажни отрови и експлозиви… Ишли смо у Албанију да набавимо бојне отрове и експлозив – рекао је Бехрами, а пренео приштински портал „Калзо“.

Ко је све ухапшен и оптужен

* Бујар Бехрами
* Ресим Кастрати
* Грамос Шабани
* Алберт Адемај
* Леутрим Муслију
* Едона Халити

Истрагом је утврђено да је ИСИС Бехрамију и сарадницима само у једној транши пребацио 9.000 евра за финансирање напада, а операција је почела да се планира још 2016. године. План је представљен и главном косовском џихадисти у Сирији Лавдриму Мухаџерију, а Бехрамијева група успела је да купи експлозив за 1.000 евра по килограму и бојне отрове из Албаније, и то преко једног високог официра у албанској војсци. Међутим, пошто је у међувремену Мухаџери убијен у Сирији, акција је одложена… Ипак, опасност од напада ИСИС на Косову и даље је велика. У покрајину се, наиме, према подацима ЦИА, вратило више од 300 терориста из Сирије и Ирака.

Мирослав Бјеговић, декан Факултета безбедности „Едуконс“, каже да се иза овог плана крије тајна служба ШИК.

– Мислим да је и пласирање ове приче у медије заправо застрашивање Срба са циљем да се иселе са Косова. Ово јесте и покушај да се врши притисак на Вучића и државу да попусте у својим захтевима – наглашава Бјеговић.

Министар полиције Небојша Стефановић потврђује да је безбедност на Косову угрожена.

– Безбедност на Косову у претходном периоду била је оптерећена претњама и нападима на Србе. Ситуација у покрајини тренутно је највећи изазов, јер не можемо да делујемо у сваком тренутку. То утиче на безбедност целе Србије, а посебно угрожава становништво на Косову – подвлачи Стефановић.

Свесни смо ризика

Игор Бечић, председник скупштинског Одбора за безбедност, оцењује да постоји континуирана изложеност различитим безбедносним изазовима.

– Супротставићемо се организованом криминалу и свим делатностима усмереним ка вршењу кривичних дела са елементом иностраности. Такође, борићемо се и против унутрашњег и међународног тероризма и најтежих облика кривичних дела против човечности и међународног права – закључује Бечић.

 

 

Извор: М.Добромировић/Информер