Издвајамо Србија

ЦИА ТВРДИ: ИСИС спрема напад на Србе са Косова, постоји ВЕЛИКА ОПАСНОСТ!

Џихадисти од 2016. планирају напад на Грачаницу, Пећку патријаршију, Митровицу, Призрен… Удар на Србе требало да предводи Бујар Бехрами, а напад је 2017. одложен када је у Сирији погинуо Лавдрим Мухаџери
Терористи ИСИС припремају покољ Срба на Косову и Метохији, а главне мете су им Грачаница, Пећка патријаршија, северна Косовска Митровица и Призрен.

Џихадисти удар на Србе планирају још од 2016. године, а целу акцију требало је да предводи Бујар Бехрами, који је са још петорицом помагача (видите оквир) недавно ухапшен и оптужен за тероризам. Општи напад на Србе на Косову одложен је прошле године када је у Сирији погинуо Лавдрим Мухаџери, главни терориста са Косова…

Веза са Албанијом

Све су ово сазнања америчке обавештајне службе ЦИА, до којих је дошла уз помоћ шиптарских безбедњака из Албаније и са Косова! Оперативци ЦИА упозоравају да је опасност од напада ИСИС у јужној српској покрајини и даље ‘веома реална и велика’.

Како су пренели албански медији, Бујар Бехрами, који је у Приштини оптужен за тероризам, требало је да направи групу ‘Помагачи Исламске државе у земљи орлова’ и да крене у нападе по Косову, Македонији и Албанији. Он је током истраге признао и детаљно описао планирање оружаних акција, регрутацију бомбаша-самоубица, а одао је и локације на којима је складиштено оружје.

– Моја идеја била је да нападнемо православне објекте у време њихових верских празника. На Гуглу и Википедији истраживао сам где се те њихове цркве налазе, који су снажни отрови и експлозиви… Ишли смо у Албанију да набавимо бојне отрове и експлозив – рекао је Бехрами, а пренео приштински портал „Калзо“.

Ко је све ухапшен и оптужен

* Бујар Бехрами
* Ресим Кастрати
* Грамос Шабани
* Алберт Адемај
* Леутрим Муслију
* Едона Халити

Истрагом је утврђено да је ИСИС Бехрамију и сарадницима само у једној транши пребацио 9.000 евра за финансирање напада, а операција је почела да се планира још 2016. године. План је представљен и главном косовском џихадисти у Сирији Лавдриму Мухаџерију, а Бехрамијева група успела је да купи експлозив за 1.000 евра по килограму и бојне отрове из Албаније, и то преко једног високог официра у албанској војсци. Међутим, пошто је у међувремену Мухаџери убијен у Сирији, акција је одложена… Ипак, опасност од напада ИСИС на Косову и даље је велика. У покрајину се, наиме, према подацима ЦИА, вратило више од 300 терориста из Сирије и Ирака.

Мирослав Бјеговић, декан Факултета безбедности „Едуконс“, каже да се иза овог плана крије тајна служба ШИК.

– Мислим да је и пласирање ове приче у медије заправо застрашивање Срба са циљем да се иселе са Косова. Ово јесте и покушај да се врши притисак на Вучића и државу да попусте у својим захтевима – наглашава Бјеговић.

Министар полиције Небојша Стефановић потврђује да је безбедност на Косову угрожена.

– Безбедност на Косову у претходном периоду била је оптерећена претњама и нападима на Србе. Ситуација у покрајини тренутно је највећи изазов, јер не можемо да делујемо у сваком тренутку. То утиче на безбедност целе Србије, а посебно угрожава становништво на Косову – подвлачи Стефановић.

Свесни смо ризика

Игор Бечић, председник скупштинског Одбора за безбедност, оцењује да постоји континуирана изложеност различитим безбедносним изазовима.

– Супротставићемо се организованом криминалу и свим делатностима усмереним ка вршењу кривичних дела са елементом иностраности. Такође, борићемо се и против унутрашњег и међународног тероризма и најтежих облика кривичних дела против човечности и међународног права – закључује Бечић.

 

 

Извор: М.Добромировић/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2018.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031