Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ЈОВАНА БОГОСЛОВА: Жене ово НИПОШТО не би требало да радите…

Српска православна црква данас прославља празник посвећен Светом Јовану Богослову, једном од дванаест великих апостола и једном од првих ученика Исуса Христа. Постоји велики број обичаја који се везују за обележавање овог дана.

Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих хришћана који је, заједно са братом Јаковом, од почетка био верни пратилац Исуса Христа. Јован и Јаков названи су “синовима грома”, према надимку који им је дао Исус када их је позвао за своје ученике – апостоле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према предању, Јован је био брз, вредан и изузетно паметан човек који је био веома близак са Исусом који је њега, Јакова и Петра посебно издвојио међу својим ученицима. Они су били са њим кад је васкрсао Јаирову кћерку. На гори Тавор, само су они видели његово Преображење, и само њих је повео са собом у Гетсимански врт, ноћ уочи страдања.

Колико је Исус Христос волео Јована говори и то да је на Тајној вечери Јован седео поред њега и да је, према легенди, једино њему открио да ће га Јуда издати. Свети Јован је, са друге стране, био једини који је са Исусом остао током целог суђења и голготе. Управо њему је Исус поверио старање о његовој мајци, Пресветој Богородици.

Након Христе смрти, Јован је наставио да проповеда хришћанске вредности, па га је римски цар Домицијан хапсио и мучио, али је светитељ упркос свему остајао неким чудом жив чак и када је попио најјачи отров. Ово је уплашило цара, па је Свети Јован само прогнан.

Управо на острву Патмос где је Јован био у изгнанству, према легенди, овом свецу се јавио Исус и прорекао му што ће се збивати са хришћанском црквом све до његовог другог доласка. Јован је то записао и тако је настала књига Апокалипсе или Откровења која је ушла у састав Новог завета.

Свети Јован Богослов је, према предању, умро када му је било више од 100 година. До тада је многе преобратио у хришћанство, а његова главна парола: “Волите један другог” постала је једно од главних начела хришћанства које се сачувало до данашњих дана.

На данашњи дан у Србији почињу михољски празници. Верује се да на овај празник жене не би требало да дирају плетиво, маказе ни игле како мишеви не би гризли веш. Такође, у неким крајевима Србије сељаци данас одмарају стоку и користе је само ако их велика потреба натера.

Овај дан је добар за кретање на пут, па вам предлажемо да, ако сте планирали, управо данас кренете. Свети Јован Богослов ће вам бити заштитник!

 

Извор: Н.Д. / dnevno.rs

БОНУС ВИДЕО