Свет

ДЕФИНИТИВНО КРАЈ! Постигнут споразум о изласку Велике Британије из ЕУ

Pixabay.com

У Бриселу је постигнут споразум о повлачењу Британије из ЕУ који ће осигурати безбедан излазак Лондона из блока уз прелазни период чиме ће бити спречени економски потреси, изјавила су тројица неименованих дипломата из европског блока.

Интернет портал „Политико“ пише да су се индиције о могућем договору појавиле када је британска Служба за излазак из ЕУ објавила кратко саопштење да ће министар за Брегзит Доминик Раб непланирано отићи у Брисел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Још треба решити неколико већих питања, укључујући границу са Северном Ирском. Постигнута је сагласност да је неопходно одржати директне разговоре пред састанак Европског савета – истиче се у саопштењу.

Неименоване дипломате ЕУ изјавиле су да је састанак амбасадора европског блока заказан за касније вечерас.

Тројица дипломата ЕУ потврдили су да се састанак одржава како би амбасадори имали увид у рани договор о изласку Британије из блока.

Један од дипломата је нагласио да је договор постигнут само на нивоу преговарача и да још много тога може бити измишљено.

Званичник Европске комисије није желео да коментарише извештај „Политика“ наводећи да су разговори у току.

Већина Британаца гласала је за излазак из ЕУ на референдуму у јуну 2016. године, што је изазвало немало изненађење широм света.

Резултат референдума био је 51,89 % за излазак (17.410.742 гласа) и 48,11 % за останак (16.141.241 глас), уз излазност од 72,21 % и 25.359 неважећих гласова.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug