Свет

ДИКТАТУРА: Ко говори против НАТО-а, добит ће 12 година робије!

Нешто је труло у малом нордијском краљевству: данска влада припремила је закон који забрањује јавну критику либералне демокрације и НАТО-пакта, уз казне у виду вишегодишње робије.

Чини се да се тоталитаризам у Еуропи, који је до 1990. пребивао с источне стране „жељезне завјесе“, сада сели на Запад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иницијатива о којој управо расправља дански парламент названа је „Мјере за борбу против операција психолошких утјецаја које проводе стране обавјештајне службе“. Ако закон буде усвојен, грађани Данске бит ће кажњавани ако се „уплићу у јавну расправу“ и „покушавају утјецати на процес доношења одлука“, а власт процијени да то чине под утјецајем или за рачун страних обавјештајних служби.

Конкретно, дански грађани суочит ће се с казном затвора до 12 година ако се њихове изјаве тијеком изборних кампања разликују од службеног става власти. Законски нацрт наводи и примјере изјава и активности које ће постати незаконите. Тако ће се казне изрицати ако нетко изјави да су антируске санкције штетне за Данску, а пржун сљедује и онима који јавно пружају подршку руском плиноводу „Сјеверни ток 2“. Ваља напоменути да се овај орвелијански закон не би односио само на класичне медије, већ и на објаве на Фацебооку и другим друштвеним мрежама. Према законском нацрту, и корисници Фацебоока могу завршити у затвору због објављивања „непријатељског садржаја о НАТО пакту“.

Застрашивања друштва
Повод за овакав закон је актуални контекст опће западњачке параноје од наводне руске агресије, па тако данска влада критике НАТО-а сматра проруском пропагандом.

„Према ријечима владе, вањски утјецај, посебно из Русије, представља све већу пријетњу Данској“, пише дански лист Арбејдерен, док лист Берлингске указује да наведени закон „легитимна мишљења грађана сматра за пропаганду“, те закључује да је посриједи „очити покушај застрашивања данског друштва“.

Закон још није усвојен у парламенту, али проматрачи тврде да би могао проћи. У Данској је на власти либерално-конзервативна коалиција странке Венстре која засад не исказује противљење овој иницијативи.

„Мислим да дански парламент неће бити препрека“, преноси портал логично.цом ријечи данског социолога Ларса Јоргенсена, који страхује да ће по доношењу закона и сâм бити ухапшен, будући да већ неко вријеме проводи знанствено истраживање о НАТО-пакту, те своје спознаје објављује и на Фацебооку. Односно, објављивао је док му нису блокирали рачун на тој друштвеној мрежи.

‘Прекрасна лаж’
– Мој Фацебоок рачун је блокиран мјесецима, потом и деактивиран, а имам око 4000 пријатеља, укључујући академике из цијелог свијета. Ја сам знанственик који има критичко мишљење о НАТО-у. Дубоко сам истражио повијест НАТО савеза, а сурађујем с великом скупином стручњака и професионалаца. Имам информације које руше позитиван имиџ НАТО-а и доказују да је њихова верзија рата у Југославији прекрасна лаж, као и што се тиче Либије и Сирије. За НАТО је посебно важно ушуткати опоненте, тако и мене – износи Јоргенсен.

И тако смо у мање од тридесет година доживјели велики повијесни обрат у Еуропи, на релацији Исток – Запад. Прије 1990. године овакви су закони на Старом континенту постојали само у тоталитарним државама Варшавског пакта, те су се сматрали реликтом стаљинизма. Чак је и најлибералнија социјалистичка држава у Еуропи и једина која се налазила изван „жељезне завјесе“, Титова Југославија, имала у закону тај „вербални деликт“ – радило се о познатом чланку 133. Казненог закона.

Тада је с друге стране „жељезне завјесе“ стајао слободарски Запад, са зајамченом слободом мишљења и изражавања. Управо су на тој разлици капиталистичке земље либералне демокрације градиле наратив о својој цивилизацијској супериорности.

А сада тај исти вербални деликт уводи једна западна либерална држава, и то она из реда нордијских демокрација, које се опћенито сматрају најпрогресивнијим друштвима на свијету. Има ли зорнијег доказа да свијет либералне демокрације каквог смо познавали неопозиво иде кврагу?

 

Извор: slobodnadalmacija.hr