Издвајамо Србија

ЂИЛАС ПОСЛАО ПИСМО ММФ-у: Ви подржавате Вучићеву економску политику која уништава Србију

Фото: Јутјуб

Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију и бивши градоначелник Београда, упутио је данас писмо шефу Мисије Међународног монетарног фонда Џејмсу Руфу, писмо преносимо у целости.

Конкретан повод да Вам се обратим је изјава којом сте похвалили Владу Србије због продаје компанија РТБ Бор и ПКБ, јер како сте рекли, тако се дефинитвно решава проблем ових државних предузећа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре анализе поменуте изјаве желим да Вам јасно кажем да већ више од пет година ММФ који Ви представлјате подржава економске мере владе, иако економска политика која се спроводи потпуно уништава Србију. Једино што је у том периоду урађено је смањивање буџетског дефицита, али на рачун грађана, а не државе.

Никада нисте реч проговорили о томе да је раст ГДП-ја у Србији у ових шест година најмањи у региону и Европи. Никада нисте реч рекли на тему повећања јавног дуга Србије са 15 на 25 милијарди евра.

Никада нисте јавно саопштили да је смањење стопе незапослености последица промена начина рачунања исте, као и чињенице да годишње преко 60.000 лјуди напусти Србију.

Истовремено, нисте поставили питање како је могуће да у Србији запосленост расте три пута брже од ГДП-а? Када ћете грађанима Србије рећи да је овогодишњи раст ГДП-ја последица успешне полјопривредне године, али и раста производње струје у односу на катастрофалну 2017.

Да Вас подсетим, 2017 је она година када сте нам и Ви објашњавали да су временски услови и хладноћа разлог смањене производње струје у ТЕ Никола Тесла у Обреновцу!?

Остали сте неми и на чињенице да није спроведена реформа јавних предузећа, да изградња инфраструктуре касни годинама, да се нетранспарентним субвенцијама доводе инвеститори који исплаћују минималне зараде…

Ћутите и на јасно видлјиво партијско запошлјавање у државном сектору, као и на то да страначки лидери и чланови фамилије контролишу све привредне токове.

И сво то ћутање Вам није било доволјно већ сте одлучили да похвалите власт због приватизације Бора и ПКБ-а. Да ли знате да је компанија која је купила РТБ Бор такође државна, само кинеска, а не српска?

Ако је по Вама проблем државно власништво у компанијама, зашто Вам је као власник прихватлјива кинеска држава, а српска није? Што се ПКБ-а тиче зашто мислите да је арапски менаџмент квалификованији за ратарску производњу од српског?

Да ли сте упознати да су обе приватизације извршене на штету грађана Србије? Да ли знате да је, у условима глобалне трке за резервама бакра, РТБ Бор дат компанији Зи Ђин без долара плаћања држави Србији као власнику, односно да је једина обавеза кинеске компаније докапитализација у вредности од 350 милиона долара у периоду од три године.

За тај износ, који де фацто плаћа сам себи, Зи Ђин постаје власник 63% РТБ Бор. По томе испада да цео РТБ Бор данас вреди укупно 205 милиона, а само за топионицу је држава у последњих пет година издвојила више од 300 милиона евра.

Како тумачите толико мизеран износ када имате информацију да је Зи Ђин понудио канадској компанији Невсун која има право на два налазишта у Бору, чак 1,4 милијарде долара? Да ли је могуће, господине Руф да нисте свесни степена плјачке грађана Србије кроз аранжман који сте јавно подржали?

Да ли сте свесни да се исто дешава и приликом продаје ПКБ-а? 2012. године, пре него су на власт дошли Александар Вучић и СНС, ПКБ је имао пословни приход од 60,8 милиона евра, пословну добит од седам милиона евра и ЕБИТДА од чак 22%? 2017. године приход је био 34 милиона евра и губитак чак 12 милиона.

ПКБ је систематски уништен да би данас хектар землјишта ПКБ-а био продат арапској компанији за 4.200 евра, иако је цена реално бар пет пута већа, уз образложење да ће арапски менаџмент болје водити компанију од српског.

Сви подаци које сам у писму навео су Вама сасвим сигурно доступни. Зато су ми Ваши поступци апсолутно неразумлјиви. Очекујем од Вас одговор на питање да ли сте свесни да сте ћутањем о реалној економској ситуацији с једне и похвалама плјачкашких приватизација са друге стране, постали саучесници СНС-а и Александра Вучића у економском уништавању државе Србије?

С поштовањем

Драган Ђилас

 

Извор: Србин.инфо