Издвајамо Регион

ДОДИК ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Најближи сарадници у Влади РС подривају његов ауторитет мутним радњама?!

БЕОГРАД – У посед наше редакције дошло је писмо од правне куће, који штите интересе финансијске консултантске куће Sino RS, пише портал Националист, објављујући информације које се сигурно не би свиделе првом човеку Републике Српске, Милораду Додику.

Писмо открива негативну улогу коју играју поједини извршиоци у Влади РС, чиме подривају ауторитет свог националног лидера пред лицем међународне заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суштина притужби изнесених у писму се, наводи Националист, своди на следеће:

Република Српска се обратила за помоћ финансијској консултационој кући Sino RS Advisory Pte Ltd (“Sino”).

Као јединствена опција тражена је могућност добијања политички немотивисаног финансирања на међународном тржишту капитала, у тренутку када се РС налазила под јармом светских финансијских института, попут ММФ, и није имала других ефикасних канала за привлачење инвестиција.

Ситуација је отежана тиме што република није самостална држава, већ представља ентитет са доста компликованим правним статусом унутар Босне и Херцеговине. Председник РС је под санкцијама међународне заједнице, а и сама могућност позајмице средстава мимо БиХ је доста спорна, каже се у тексту овог портала.

И поред овог, консултанти су припремили економску анализу, разрадили препоруке, организовали сусрете са потенцијалним сервисним агентима и потенцијалним организаторима, помогли да се у републику привуку средства преко хонгконшке финансијске организације, која је, успут, једина пристала на учешће у тендеру, без обзира на санкције. Осим ње, више нико није изразио жељу да учествује на тендеру.

Све крупније банкарске структуре су се одмах повлачиле када би чуле да се ради о РС и под каквим је санкцијама.

Надаље, Sino је разрадила инфраструктуру емисије и пронашла платежног агента, правне консултанте, листинг агента и бечку берзу – институције које су пристале на сарадњу, иако су биле свесне високих ризика код рада са РС.

За учешће на тендер РС за платежног агента нико се није пријавио, али је одговарајући агент нађен уз помоћ организатора.

РС је захваљујући овоме добила 168 милиона евра уз кредитну ставку која је била упоредива са ставком о којој је преговарала Србија у јуну 2018, у тренутку емисије својих обвезница. То представља феноменални успех, јер је кредитни рејтинг РС неколико пута нижи од рејтинга Србије. По признању водећих светских финансијских експерата Sino је урадила немогуће, јер је убедила инвеститоре да је кредитни капацитет РС упоредив са српским.

https://eutoday.net/news/business-economy/2018/republic-of-srpska-some-initial-thoughts

Међутим, Министарство финансија РС је имало другачије мишљење, јер није извршило уплату хонгконшкој компанији за успешно обављене услуге, па је последња припретила судом.

Sino је у ситуацији када Министарство финансија није извршило уплату за обављене услуге направила уговор са адвокатском кућом светског гласа и предала тужбу у Суд у Лондону.

После овога постављамо питање: чиме је мотивисанo понашање министра финансија, ако се зна да ће на судској расправи факт неплаћања сасвим могућно бити процењен као нарушавање обавеза по обвезницама, чије емитовање је организовала Sino? Овакав скандал може ударити по ауторитету националног лидера у предворју избора у републици…

Вероватноћа да ће РС изгубити на суду је веома висока, јер је, према условима посла закљученог са хонгконшком фирмом, извршена уплата у корист РС.

РС би требала да плаћа своје рачуне, иначе ће велики успех на међународном кредитном тржишту, који је достигнут захваљујући консултантској кући Sino, бити поништен од стране министра Телгетије, који је изненада прекинуо све контакте и није хтео више да се среће са представницима Sino, истиче у тексту Националист.

Овакав однос Министарства финансија према успешно организованом алтернативном привлачењу средстава чини да се могућност будућег задуживања РС своди на нулу.

Sino је спремна за суђење. Очигледно је да ће консултантска кућа ићи до краја у својим захтевима да добије законску надокнаду за свој једноипогодишњи више него успешни рад. Судски трошкови ће бити упоредиви са, може се рећи скромном, надокнадом за Sino, а то ће се, поред погоршања репутације саме РС, одразизи и на њен буџет.

 

 

Извор: Националист / Комерсант.рс