Србија

Докле ће Албанцима да се толерише неиспуњавање обавеза? Дачић поручио: Приштинска делегација је у стању политичког очаја

– Откако је потписан Бриселски споразум, стално се тражи алиби да се он не испуњава – изјавио је Ивица Дачић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, рекао је да због нестабилне ситуације на Косову Срби свакако имају разлога за страх, што показују и учестали инциденти у јужној српској покрајини, као и због покушаја стварања Војске Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је указао на то да откако је потписан Бриселски споразум, стално тражи алиби да се он не испуњава.

– И то је оно што иритира. Докле ће више Албанци да буду толерисани као неко ко не испуњава оно што потпише и као они који изазивају нестабилност у региону. Тачи се око нечега слаже, а Харадинај се као не слаже и такву ситуацију имамо годинама уназад. Сад нас моле да пустимо да Косово уђе у Интерпол, али они не траже то да би се борили против криминала, него да би се доказали и показали као држава – изјавио је Дачић за РТС.

Он је подсетио на изјаву Маје Коцијанчич и објаснио да они подржавају трансформацију формације, по Уставу.

– Али ово није по Уставу, тако да од Војске Косова нема ништа. Прошли пут су из САД били оштри у реакцији, сада су их мало пустили због унутрашње политике – поручио је он и подсетио да Резолуција 1244 говори да је једина оружана сила на Косову КФОР.

Говорећи о иницијативи да Косово уђе у Интерпол, Дачић каже да је то сулуда ситуација зато што Косово сарађује са Интерполом преко Унмика.

– Косово неће у Интерпол да би сарађивало у борби против криминала и тероризма. Косово хоће у Интерпол да би се показало и доказало као држава. Зато и неће ући у Интерпол – навео је Дачић.

– Конференција Интерпола ће се одржати наредног месеца у Дубаију, а они су већ припремили, кажу, новац. Да ли прланирају да плате пут делегацијама за које мисле да ће гласати за њих? Они и не знају како ће ко да гласа. Они су у таквом политичком очају – рекао је министар спољних послова.

 

Извор: Telegraf.rs