Издвајамо Србија

„ДРАГА МАЈКО БОЛЕСНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ, ОВО НЕ МОГУ ДА ТИ ПРЕЋУТИМ!“ Одговор педијатра ЗАПАЛИО ФЕЈСБУК (ФОТО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Снимак мајке Виолете Цветковић који је јуче освануо на Фацебоок изазвао је бурне реакције у јавности јер она тврди да су „лекари одбили да приме дете под температуром јер није пацијент лекара код кога је дошла“.

Мајка је рекла за „Блиц“ да је довела ћерку Ружицу стару 20 месеци са температуром 39 и да њен изабрани лекар није био у смени јер ради у другој, али да свеједно нико није хтео да их прими.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је видео постао виралан и након реакција надлежних у Дому здравља Крагујевац огласио се и дечји педијатар Самра Скадрак из Пријепоља која је оштро одговорила Виолети Цветковић због понашања у диспанзеру.

Одговор преносимо у целости.

„Ретко о чему пишем, што не значи да немам став, него просто ми прија да у овој шуми свега ћутим. Сад се обраћам госпођи која је „запалила“ друштвене мреже, ставивши снимак начињен у диспанзеру у Крагујевцу.

Драга мама, болесног детета не знам са коликим гневом и јадом приступаш ситуацији, јер из виђеног сви можемо само из контекста да извлачимо. А ево шта сам извукла – ЈА ПЕДИЈАТАР запослена на секундару а некад раније радила у примарној здравственој заштити. Тај телефон којим машеш и неовлашћено снимаш је требало да употребиш да окренеш диспанзер и да закажеш преглед код дететовог лекара. А да пре тога даш добру дозу сирупа за снижавање температуре. Верујем, да дете које има „тешке дијагнозе“, како пише, би свако заказао у оквиру истог дана. Али, просто је било лакше зграбити болесно дете и директно направити „место злочина“, сензацију, попљувати систем.

Мајко, да живиш у иностранству до педијатра не би дошла ни за 5 дана, знала би да ћеш два дана давати антипиретике, дете би ти гледали лекари у хитној, па ако детету не би било боље погледао би га педијатар. А телефон би држала искључен, као што доликује кад се улази у болницу, суд, школу. Нема везе, постали си славна, краљица месеца октобара, добила хиљаде прегледа, шерована, подржале су те мајке, али које? Да ли исте оне које са шест месеци хране смокијем одојче, са девет дају крем бананицу и увек кад се дете разболи са првим цурењем из носића и првим скоком температуре дотрче лекару, јер нису знали дозу сирупа и да буду брижне и спрече болест док се не развије и распитају се у првим минутима болести од чега њихово дете болује. Е, па нисмо видовњаци, а ни чаробњаци, али ћу ти драга мајко рећи да имаш и заштитника пацијентових права и директора установе, где си могла да затражиш своја права. Ово није начин“.

Retko o čemu pišem, što ne znači da nemam stav, nego prosto mi prija da u ovoj šumi svega- ćutim. Sad se obraćam…

Posted by Samra Skadrak on Friday, October 19, 2018

Да подсетимо Виолета је одбила другог лекара, Бобана Чупића, јер је сматрала „да није стручан“ и желела је да јој ћерку прегледа Нада Илић која је раније била њен лекар.

Дом здравља са друге стране тврди да је дете прегледано,а да је узнемирила друге пацијенте, вређала лекара и снимала по диспанзеру без дозволе.

Потпаролка Данијела Петровић рекла је да мајка довела дете у поподневну смену кад не ради њен изабрани лекар.

„Свако дете са температуром се одмах прима, и прегледа се хитно. Зато је њену ћерку прегледао др Бобан Чупић. Доделио је терапију и све је било у реду. Докази за то постоје у здравственој евиденцији, у картону пацијента. Међутим, она је онда хтела да је прегледа и докторка Нада Илић. И када је она то одбила, јер то нема никаквог смисла, та жена је почела да прави хаос – тврде из Дома здравља.

Петровић каже да је мајка бацала печате по ординацији, викала, вређала, претила и снимала, те да су сви били у чуду.

„Лекари су свој посао одрадили, и није нам јасно због чега је жена тако реаговала“, каже Данијела Петровић.

Дом здравља саопштио је да и да ће због неовлашћеног снимања и објављивања тог снимка без сагласности, поднети пријаву, а како незванично сазањемо, докторке са снимка већ су против мајке поднеле пријаву полицији.

 

Извор: М.М./Блиц