Издвајамо Свет

ФРКА У ПЕНТАГОНУ ЗБОГ С-300: Наређено додатно испитивање Ф-35, не верују да је невидљив

Ф-35 (Фото: Јутјуб)

„То што су Американци покушали да учине свој авион невидљивим не значи да су у томе и успели. Не чуди што је Пентагон неочекивано објавио потребу за додатним испитивањима F-35. То је јасан показатељ да сами Американци не верују у ефикасност F-35 против ракетног система противваздушне одбране типа С-300.“ – рекао је војни аналитичар за „EurAsian Times“.

У чланку се истиче да је F-35 Lightning II прављен против С-300, којем је Вашингтон иначе имао приступ. Како се наводи, након извештаја о могућој испоруци С-300 Ирану, Израел је „Грчкој платио доста новца“ како би добио приступ руским ПВО системима које је поседовала Грчка. Такође су и САД успеле да прибаве одређене елементе овог система и у Белорусији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, експерти истичу да су се Сједињене Државе докопале једино раних верзија С-300, а да је „разлика између данашњих технологија и оних које су биле у употреби 1978. огромна“.

Војни експерти потврђују да ће С-300 „драстично оснажити сиријску противваздушну одбрану“, али само у једној области, пошто су свега 4 система испоручена Дамаску. Како се у тексту примећује, израелско ратно ваздухопловство је довољно велико и довољно добро наоружано да може да поднесе такву заштиту на својим границама.

Одлука да се Дамаску испоруче системи С-300 је донета као одговор на израелске акције при обарању руског авиона Ил-20.

Дана другог октобра, министар одбране Сергеј Шојгу је известио руског председника Владимира Путина о испоруци система С-300 Арапској Републици.

 

Извор: rs.rbth.com