Регион

Хиландар У ОПАСНОСТИ! Срби могу да изгубе светиње због раскола у православљу

Украјинско црквено питање помрсило је рачуне читавом православном свету

Васељенска патријаршија уколико се СПЦ приклони Москви може да донесе драконске мере, па чак и да се српским верницима забрани посета манастиру Хиландар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењима појединих аналитичара, Српска православна црква да би задржала важно наслеђе мораће да „седи на две столице“.

Цариградска патријаршија саопштила је у четвртак да ће започети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву.

Патријарх руски Кирил прекинуо је у уторак све контакте са Васељенском патријаршијом и истовремено руским верницим забранио да убудуће одлазе на Свету Гору, да се моле и причешћују.

Због раскола, уколико се Србија потпуно приклони Москви могао би да доведе и до тога да Србима буде забрањена посета манастиру Хиландар, јер је Света Гора под јурисдикцијом Цариграда.

Верски аналитичар Жељко Ињац подсетио је да СПЦ, тренутно, али и кроз вишевековну историју балансира између Москве и Цариграда.

– Ако би СПЦ потпуно стала на страну Московске патријаршије, онда би се и она прикључила расколу. Засада СПЦ балансира. У случају да се ипак потпуно приклони Москви, онда је раскол са Цариградом неизбежан, а пошто је Света Гора под јурисдикцијом Цариграда, то би значило да СПЦ губи ингеренције на тлу Свете Горе. Није ствар само да ли ће Срби ићи на Хиландар, него и шта би било са њим самим! Међутим, немојте заборавити, постоји могућност и да Света Гора откаже послушност Цариграду – прича Ињац.

– Ако Васељенска патријаршија настави да делује ван канона и ако они почну да прихватају црногорску, македонску, па чак и хрватску православну цркву, тада ћемо бити приморани да прекинемо односе са њима. Тек тада може да дође до забрана и српски верници више неће имати дозволу да уђу на Хиландар – напомиње аналитичар Стевица Деђански.

Насупрот његовом мишљењу, теолог Милош Стојковић, који је повереник игумана Хиландара, тврди да овај раскол неће утицати на статус и положај нашег манастира и наших верника.

– Став руске цркве јесте да њихов манастир Пантелејмон на Атосу треба да подржи став руске цркве. Они ће позвати руске вернике да се духовно не сједињују са припадницима Васељенске патријаршије. Руси који долазе на Свету Гору неће више моћи да се причешћују у Пантелејмону и другим манастирима. СПЦ је подржала руски став, али није заузела став да Срби који дођу на Свету Гору не могу да се причесте. Хиландар са свим тим нема никакве везе. Одлука патријара Кирила односи се искључиво на Русе и руске манастире – објашњва Стојковић.

 

Извор: Srbija Danas/Telegraf.rs