Регион

ХРВАТИ ОПЕТ КУКАЈУ! Срби говоре лоше ствари о нама у међународној заједници

Премијер Андреј Пленковић оптужио је данас Србију да лоше говори о Хрватској у међународној заједници на шта, како је рекао, званични Загреб одлучно одговара.

Подносећи извештај о раду владе, Пленковић је у парламенту рекао да су односи Хрватске и Србије оптерећени не само отвореним питањима из времена осамостаљења и „агресије“, већ и реториком којом се о Хрватској лоше говори у међународној заједници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао и да Хрватска води бригу о својим грађанима који живе изван домовине и жели да их повеже са матицом, као и да им обезбеди заштиту у држава где су мањина.

Осврнувши се на опште изборе у БиХ, Пленковић је рекао да је на њима по трећи пут дезавуисан смисао Дејтонског мировног споразума.

– Оркестрираним деловањем изиграна је стварна политичка воља хрватског народа у БиХ, којем су у недељу Бошњаци изабрали номиналног представника у Председништву, упркос плебисцитарној подршци Хрвата Драгану Човићу. „То што се догодило лоше је за стабилност БиХ и непотребно антагонизује Хрвате и Бошњаке – оценио је Пленковић.

Што се тиче односа са Словеијом, Пленковић је рекао да е дијалог о решавању граничног питања настављен у обостраном интересу, те да је Хрватска спремна да у добросуседском духу с новом словеначком владо билатерално решимо то питање.

Хрватски премијер је изразио задовољство због тога што осам посланика националних мањина подржава његову владу, те да се, како је рекао, у партнерском односу ради на остваривању оперативних програма за мањине.

– Влада штити и унапређује мањинска права, успркос њиховом све гласнијем пропитивању. Иницијативе којима се жели смањивање права мањина подривају достигнуте демократске стандарде и влада се томе противи – рекао је, између осталог, Пленковић.

 

Извор: Tanjug