Свет

И они су МОЋНА СВЕТСКА СИЛА?! Амери у ТЕШКОМ ПРОБЛЕМУ, војска им ПУЦА ПО ШАВОВИМА- а иза свега стоји ово!

Година 2018. је прва година још од 2005. када једна од најмоћнијих светских сила САД није успела да испуни квоту за регрутовање људи у војску због прекомерне гојазности младих, али и других разлога.

И док амерички медији упорно оптужују Русију и Кину да представљају највећу претњу по САД, испоставило се да се америчка војска бори са много опаснијом и већом претњом управо на сопственом прагу: мали број квалификованих људи за служење војног рока због лошег здравственог стања и прекомерне гојазности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Студија коју је раније ове недеље објавио Савет за јаку Америку показује да 71 одсто младих људи између 17. и 24. године није оспособљено за служење војске из медицинских разлога, а због гојазности „отпада“ чак 31 одсто потенцијалних регрута.

– Гојазност је дуго представљала претњу по здравље наше нације. Како је ова епидемија све већа, гојазност почиње да представља и озбиљну претњу по сигурност наше земље – наводи се у новом извештају, преносе медији.

Прошлог месеца америчка војска је саопштила да неће моћи да испуни свој циљ, а то је да регрутује 76.500 војно способних људи, јер им за регрутацију недостаје око 6.500 војника. Ово представља први озбиљан војни дефицит у Америци још од 2005. године, а негативан тренд ће се вероватно наставити, показују студије.

– С обзиром на то да у Америци постоји висок проценат младих људи који су прегојазни да би служили војску, регрутовање ће и даље представљати велики проблем ако се не предузму мере за подстицање здравог начина живота, што почиње још у најранијим годинама – наводи се у студији.

Други разлог за искључење од регрутације јесте и прекомерна употреба лекова.

– Ја сам то лично видео! Поједини војници су видно надмашили све стандарде висине и тежине или су били испод сваког стандардаејр су користили неке недозвољене супстанце – написао је пензионисани генерал војске Џефри Филипс у коментару Војног времена.

Како је рекао, америчка војска троши више од 1,5 милијарди долара годишње за лечење гојазности.

Интересантно је напоменути да су, упркос великим трошковима, базе америчке војске опремљене врхунским теретанама.

У извештају Савета за јаку Америку закључује се да решење овог проблема лежи у расписивању националног програма за родитеље који ће обезбедити да њихова деца науче све о виталном значају физичке активности од младости.

– Основна обука траје недељама, али изградња снажних војних трупа је процес који траје годинама. Подстицање здравог начина живота у раним годинама помоћи ће нашој нацији да се припреми за будуће изазове – рекао је пензионисани ваздухопловни генерал Ричард Мајерс.

Сједињене Америчке Државе су светски лидер у гојазности, са стопом прекомерне тежине људи од 38,4 одсто у 2017. години, наводи се у извештају Организације за економску сарадњу и развој у Паризу.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas