Србија

И то им је мало! „Косово није једини услов”: Хан саопштио предуслове за улазак Србије у ЕУ

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Решење у вези с Косовом није једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења, рекао је европски комесар Јоханес Хан.

„То што Европска унија мора да буде јача и чвршћа пре него што буде могла да се прошири ни на који начин не угрожава наш рад са земљама кандидатиима на њиховој спремности да постану чланице”, рекао је европски комесар Јоханес Хан за “Новости”.

Упитан о томе какве су шансе Србије да постане чланица до 2025. године, Хан је одговорио да је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у више наврата јасно ставио до знања да ниједна нова држава чланица не може да приступи ЕУ без решавања отворених билатералних питања.

“За Србију то значи да је потребно да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум са Приштином. Али, дозволите ми да изјасним још једну ствар. Изгледа да многи, укључујући и политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења”, рекао је Хан.

Хан није одговорио на питање када очекује коначни договор Београда и Приштине, нити на питање о евентуалној промени граница, рекавши да ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума.

Истакао је, ипак, да ЕУ у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине, а да коначни договор подразумева изводљиво, одрживо и реално решење у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ.

“Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ”, рекао је Хан.

 

Извор: rs.sputniknews.com