Издвајамо Свет

ЈОХАНЕС ХАН: Надам се да ће државе које нису признале независност Косова донети одлуку да…

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан говорио је за шпански “Ел Паис“ о државама чланицама Европске уније које нису признале независност Косова.

Он је истакао да је заједничка позиција у Европској унији да када се говори о Балкану – “или извозимо стабилност или увозимо нестабилност“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Искуство нас учи да трајни мир и стабилност на Балкану може да се постигне само у оквиру перспективе чланства у Европској унији. Објавили смо нашу стратегију о Балкану у фебруару ове године. Један од главних закључака је да ми можемо да примимо нове чланице само ако су оне решиле све билатералне проблеме са својим суседима. Зато је неопходно да се постигне договор Косова и Србије. Морамо да успоставимо дијалог те две стране. Надам се да ће државе које нису признале сувереност државе Косово, а то су Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар, моћи да протумаче договор између Косова и Србије и да донесу своју одлуку“, навео је Хан.

Упитан шта ће се десити ако Шпанија настави да не признаје независност Косова, Хан је рекао да је Шпанија, као и друге земље “урадила много на стабилности региона“.

“Ми имамо стратешке договоре са Косовом. Ми морамо да пустимо Србију и Косово да постигну правно обавезујући споразум, а када он буде постигнут, онда ћемо видети шта су наредни кораци“, рекао је Хан.

 

Извор: Б92