Издвајамо Србија

КАТАКЛИЗМИЧНИ ПРИЗОРИ! ПРЕСУШИО ДУНАВ: Овако нешто се не памти! (ФОТО)

Због изузетно ниског водостаја Дунава готово је потпуно стао саобраћај теретних пловила кроз мађарски део те друге по величини европске реке, објавио је данас Радио-Кошут.

Водостај је такође веома низак у Новом Саду, а на фотографијама објављеним на друштвеним мрежама виде се грађани који на шеталишту „Штранд“ ходају по спрудовима који су испливали након повлачења река, као и мост Слобода испод кога нема воде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак метеоролози најављују да ће наредних дана Дунав почети да расте.

Према речима председника Мађарског савеза за пловидбу унутрашњим водама Атиле Бенчика, ниво Дунава је почео да опада још у јулу, а сада је толико низак да могу да плове само мање барже, чиме је нанета велика штета превозницима, преноси РТ Војводине.

Због реконструкције низа пруга ни железница не може да преузме сву поручену робу, а највећа штета нанета је у транспорту руде гвожђа, пољопривредних култура, вештачких ђубрива и великих контејнера.

Према подацима Државне службе за мерење вода јутрос је висина Дунава износила код Комарома 107, код Естергома 93, код Будимпеште 154, поред Дунаујвароша 22, Баје 74, а Мохача 72 центиметра.

 

Фото: Twitter printscreen

Извор: Kurir.rs/Tanjug